Salland mikt op 1.000 hectare vezelgewas voor bouw

Agrarisch ondernemers in het Overijsselse Salland hebben veel belangstelling voor biobased bouwen en telen. Het project 'Biobased bouwen in Salland' wil boeren uit de regio helpen de stap te zetten naar het verbouwen van zulke gewassen.

Salland+mikt+op+1%2E000+hectare+vezelgewas+voor+bouw
© Tim Everloo

De ambitie is om uiteindelijk 1.000 hectare aan vezelgewassen te telen en daarmee drieduizend woningen per jaar te isoleren. In het droomscenario zou het hele proces regionaal zijn, inclusief regionale verwerkers.

'Op deze manier kunnen wij onszelf op de kaart zetten', zegt projectleider Willem Rienks van 'Biobased bouwen in Salland'. In het schoolgebouw van Landstede in Raalte kregen boeren vorige week de kans in zes korte kennisrondes vragen te stellen aan verschillende experts, maar ook aan boeren die de stap al hebben gezet.


Waardestijging

De waarde van de ecoregeling in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voor biobased gewassen stijgt in 2024 van 129 naar 720 euro per hectare. Rienks: 'Deze verbetering speelt zeker mee in de groeimogelijkheden.' Een van de andere projectleiders, Ellis Lugtenberg, stelt dat boeren hierdoor kunnen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn en wat het oplevert.

Het project 'Biobased bouwen in Salland' hoopt dat er in de loop van 2024 CO2-credits gelden voor het telen van de gewassen. 'Het is niet de vraag of ze er komen, maar meer hoe snel ze er komen', voegt Rienks toe.


Aanschaf machines

Door het 'echte' verhaal te vertellen, hoopt Lugtenberg boeren te stimuleren ook biobased gewassen te telen. De aanschaf van de machines is een enorme investering en volgens Rienks moeten vraag en aanbod wat meer op elkaar worden afgestemd. Vooral de afzet binnen Salland moet een boost krijgen door dit project.

De markt in de bouw staat nog in de kinderschoenen en de teelt is afhankelijk van overheidssteun. Ondanks dit ziet Lugtenberg serieuze interesse van Sallandse boeren. 'Ze willen vooral informatie hebben.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer