Goede prijzen vleespluimvee houden aan

De prijzen voor vleespluimvee blijven de komende maanden op een goed niveau. Wel zullen ze door een breder aanbod iets terugveren van zeer goed naar goed. Vraag en aanbod blijven in balans. Dat stelt Jeroen van den Hurk, sectormanager Food & Agri pluimveehouderij van Rabobank.

Goede+prijzen+vleespluimvee+houden+aan
© Michiel Elands

Van den Hurk signaleert dat de vogelgriep minder actief is in Europa. 'Maar naast vogelgriep spelen meer zaken die invloed hebben op de markt. Zo is de kostprijs voor de productie van pluimveevlees behoorlijk gestegen. Met name de voerkosten, die 60 tot 70 procent van de totale kosten uitmaken. Hierdoor is een aantal pluimveehouders en -integraties terughoudend met het opleggen van kuikens.'

Daarbij komt volgens de Rabobank-sectormanager dat de pluimveeproductie in Polen door de positieve marktomstandigheden groeit. Dat vergroot het aanbod vanuit die markt.


Kalkoensector krimpt

In Nederland daalt de productie van kalkoenen. Sommige kalkoenhouders willen overstappen op vleespluimvee. 'Kalkoenen zijn niet alleen gevoeliger voor vogelgriep, het zijn ook zwaardere dieren. Het grootbrengen van een kalkoen kost veel kapitaal en dat maakt het risico groter dan bij vleeskuikens', stelt Van den Hurk.

'Verder speelt dat niet de hele keten zich in Nederland bevindt. Zo zijn kalkoenhouders alweer een aantal jaren afhankelijk van slachterijen uit bijvoorbeeld Duitsland', vervolgt Van den Hurk. 'Overigens zie je ook in Duitsland en Polen een krimp in de kalkoensector. Dit is een direct gevolg van de vogelgriep en hoge kosten.'

Over de hele linie is volgens Van den Hurk te zien dat vleeskuikens qua markt stabieler zijn en meer zekerheid geven in afzet en prijsvorming. 'Zo ligt op dit moment de prijs voor vleespluimvee op een goed niveau, waardoor de gestegen kosten kunnen worden gecompenseerd. Het aanbod is iets lager, terwijl de vraag gelijk blijft', geeft de Rabobank-sectormanager aan.


• Bekijk de marktprijzen van pluimvee

'Pluimveevlees is een competitief goed stukje vlees. Daarbij speelt ook dat varkensvlees momenteel stevig aan de prijs is. Er is nauwelijks concurrentie.' De gestegen prijzen kunnen volgens Van den Hurk goed worden gecompenseerd.

Daarnaast zijn de kosten voor energie en pluimveevoer wat gedaald, ondanks de recente reuring op de tarwemarkt. 'De verwachting is dat de kosten voor voer in de tweede helft van dit jaar 10 tot 20 procent lager zijn dan in de tweede helft van 2022', aldus Van den Hurk.


Iets lagere prijzen

Van den Hurk denkt dat de prijzen ook op de lange termijn goed in balans blijven. 'De pluimveesector kan snel acteren op wijzigende marktomstandigheden. Ook voor de tweede helft van 2023 verwacht ik goede prijzen, die wellicht iets lager zijn dan nu. Dat komt ook door een toenemend aanbod.' Een doorkijk naar 2024 vindt hij lastig om te geven. 'Maar het pluimveevlees blijft goed gepositioneerd.'

Eenzelfde perspectief ziet de sectormanager voor Beter Leven-vlees. 'Het is belangrijk om vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen, je bent immers beperkt qua afzetgebied. Wel wordt het spannend om het aanbod goed te houden. De vergunningverlening verloopt stroef. Dat maakt omschakeling in bepaalde provincies lastig, zoals in Noord-Brabant. Daar zit toch 30 procent van de vleeskuikens.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer