NVWA-IOD onderzoekt fraude bij export pluimveevlees

De inlichtingen en opsporingsdienst (IOD) nam op 2 oktober de administratie in beslag van een bedrijf in Noord-Brabant en een in Zeeland. Dat gebeurde in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar vermoedelijke fraude met documenten bij de export van onder andere pluimveevlees naar Afrika.

NVWA%2DIOD+onderzoekt+fraude+bij+export+pluimveevlees
© dirk hol

De recherchedienst van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA-IOD) verdenkt de twee bedrijven ervan dat zij samenwerken in de vermoedelijke fraude met officiële laadbrieven bij de export van pluimveevlees. Op die manier verandert het diepgevroren vlees op papier in andere producten, zoals runderpens. Het doel is waarschijnlijk dat de ontvanger tot wel 30 procent minder importheffingen hoeft te betalen in het land van bestemming.

Deze vorm van fraude noemt de NVWA-IOD een risico voor de voedselveiligheid. Wanneer er iets mis blijkt te zijn met een levensmiddel, moet zijn te achterhalen waar het product vandaan is gekomen en aan wie het is geleverd. Deze tracering wordt moeilijker als bijvoorbeeld pluimveevlees op officiële documenten wordt verhandeld als runderpens.

Fraude leidt ook tot oneerlijke concurrentie, geeft NVWA-IOD aan. Door te frauderen met documenten, leveren de Nederlandse bedrijven een gunst aan hun klanten in het buitenland. Daardoor kunnen deze bedrijven mogelijk meer exporteren dan bedrijven die zich aan de regels houden. Bovendien kunnen ze in het buitenland producten goedkoper aanbieden dan hun concurrenten omdat ze minder importheffingen betalen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer