CDA wil dat ook Nederlandse riettelers subsidie krijgen

Zowel in de Tweede Kamer als in de Provinciale Staten van Overijssel wil het CDA dat de overheid de subsidieregeling voor duurzame energie ook openstelt voor Nederlandse riettelers.

CDA+wil+dat+ook+Nederlandse+riettelers+subsidie+krijgen
© ANP

Tweede Kamerlid Hilde Palland-Mulder en Statenlid Klaas de Lange pleiten voor een snelle openstelling. Dit om ervoor te zorgen dat de concurrentiepositie van Nederlandse riettelers verstevigd wordt voordat het afzetseizoen van riet begint. Nu is sprake van een ongelijk speelveld, omdat Nederland wel overheidssubsidie verstrekt aan Chinees riet dat wordt geïmporteerd.

Het Chinese riet krijgt een subsidie voor duurzame energie en energiebesparing vanwege de hoge isolatiewaarde van riet. Het CDA stelde in maart, en later bij de begrotingsbehandeling, al vragen aan de minister van Economische Zaken waarom Nederlands riet hiervoor niet in aanmerking komt. Die antwoordde vervolgens dat van riet van eigen bodem nog niet is aangetoond dat het dezelfde isolatiewaarde heeft als het Chinese riet.


Verklaring van gelijkwaardigheid

Volgens het Bureau Controle en Registratie Gelijkwaardigheid (BRCG) echter is inmiddels voldoende informatie beschikbaar waaruit de hoge isolatiewaarde van Nederlands riet blijkt. Kamerlid Palland concludeert daarom dat op korte termijn een verklaring van gelijkwaardigheid kan worden afgegeven.

Samen met Statenlid De Lange roept Palland alle betrokken partijen op om haast te maken, zodat ook Nederlandse riettelers kunnen profiteren van de subsidieregeling voor duurzame energie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer