VVD: kalverhouderij in balans brengen met melkveehouderij

VVD-Kamerlid en landbouwwoordvoerder Thom van Campen is een pleitbezorger van innovatie in de landbouw. Daarnaast wil zijn partij wil de kalverhouderij beter in balans brengen met de melkveehouderij.

'De kalverhouderij hoort bij de melkveehouderij. Die kun je niet los van elkaar zien. Tegelijkertijd zien we dat we ook heel veel kalveren importeren. Wij denken dat het beter past bij de milieudoelen om dat te verminderen. Dat we kijken hoe we de veehouderij in balans brengen met de omgeving en de beperkte ruimte die we in Nederland hebben', aldus Van Campen.

Volgens het VVD-Kamerlid is het niet mogelijk de kalverhouderij er met een 'schaartje af te knippen'. 'Want bijvoorbeeld in de grensregio's is dat lastig. Maar in andere veehouderijsectoren moeten ondernemers fosfaat- of dierrechten kopen. In de kalverhouderij niet en dat vind ik onrechtvaardig. Dus dat willen we in balans brengen.'

In de Kamer toont Van Campen zich een groot voorstander van de afrekenbare stoffenbalans waarmee boeren zelf kunnen sturen op de emissies op hun bedrijf. 'Wij zijn liberalen, dus wij vinden dat je zelf verantwoordelijk bent voor je doen en laten, maar ook voor het opruimen van schade of vervuiling die je veroorzaakt.'


Ondernemers bijbenen

Nieuwe Oogst spreekt de VVD'er tijdens een werkbezoek aan de Future Farm van melkveehouder Erik Back in het Overijsselse Lutten, waar onder meer wordt geëxperimenteerd met de productie van biogas en de teelt van eendenkroos als veevoer. 'Ik kan deze boer amper bijbenen als het gaat om de technieken en innovaties waar hij het over heeft. Dat is wel kenmerkend voor ondernemerschap. Per definitie hobbelt de overheid achter ondernemers aan.'

De VVD wil de agrarische sector klaarmaken voor de toekomst, zegt Van Campen. 'Daarvoor moet de overheid de randvoorwaarden gaan scheppen dat het boeren ook wat oplevert als ze investeren in verduurzaming. En dat ze de zekerheid krijgen dat het beleid over twee, drie jaar niet weer over een heel andere boeg gaat.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer