Jongvolwassenen staan het meest open voor plantaardiger eten

Jongvolwassenen van 18 tot 35 jaar waarderen een plantaardiger eetpatroon met minder dierlijke producten als vlees en melk meer dan de gemiddelde consument. Als geheel blijven dierlijke producten als vlees en zuivelproducten bij jongvolwassenen en de gemiddelde consument favoriet. Het beeld dat beide groepen hebben van de agrarische sector is positief.

Jongvolwassenen+staan+het+meest+open+voor+plantaardiger+eten
© Twan Wiermans

Dat staat in de Agrifoodmonitor 2023, uitgevoerd door Wageningen Economic Research in opdracht van de Topsector Agri & Food. Bij het onderzoek is onder meer gekeken naar de verschillen tussen jongvolwassenen en de gemiddelde consument en de mate waarin zij bereid zijn hun eetpatroon te verschuiven naar een plantaardiger menu met minder dierlijke producten. Aanleiding hiervoor is het streven van de overheid om de verhouding tussen consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten te verschuiven van 50/50 naar 60/40 in 2040.

Het blijkt dat jongvolwassen een eetpatroon met minder dierlijke producten milieuvriendelijker, gezonder en ethischer vinden dan de gemiddelde consument. Zowel jongvolwassenen als de gemiddelde consument vinden dit eetpatroon bij deze tijd passen. De jongvolwassenen eten gevarieerder en op meer verschillende momenten van alle productgroepen op het menu dan de gemiddelde consument. Daarnaast vervangen ze vlees, vis, zuivel en kaas vaker door plantaardige varianten. Denk hierbij aan: sojamelk, vegetarisch gehakt of tofu.


Zowel jongvolwassenen als de gemiddelde consument zijn bereid om de verhouding tussen plantaardige en dierlijke producten op hun bord te wijzigen. Toch kiezen beide groepen nog het meest voor dierlijke producten in hun menu. Daarbij kiezen ze er liever voor om de portie te verkleinen en/of vlees of vis met een keurmerk te kiezen dan voor plantaardige vervangende producten als een bieten- of bonenburger. Ook kiezen ze er eerder voor om een dierlijk product door een duurzamere variant te vervangen als rundvlees door kip of ei. Dierlijke producten als vlees en zuivelproducten blijven dus bij beide groepen favoriet.


Waardering agri- & foodsector

De gemiddelde consument blijft ook dit jaar positief gestemd over de gehele Nederlandse agri- & foodsector, blijkt uit de Agrifoodmonitor. Consumenten waarderen de tuinbouw en akkerbouw het meest, gevolgd door de melkveehouderij en de visserij. Het laagst scoort de varkenshouderij.

Rond maatschappelijke waardering kijkt de monitor naar de mate waarin mensen zich betrokken voelen bij de sectoren en of deze voor hen belangrijk zijn. Ook is gekeken naar de mate waarin de sector een gezonde en betrouwbare indruk geeft. En naar de mate waarin mensen geloven dat sectoren competent en transparant zijn op het gebied van voedselveiligheid en samenwerking in de sector. De scores op deze gebieden zijn bovengemiddeld en onveranderd hoog gebleven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer