Kabinet ondergraaft bestaanszekerheid tuinders vindt Glastuinbouw Nederland

Glastuinbouw Nederland maakt zich grote zorgen over de toenemende lastendruk voor glastuinders door het nieuwe energiebelastingstelsel dat de overheid voorstelt. De organisatie stelt dat het demissionaire kabinet de bestaanszekerheid van de sector ondergraaft en ook voorbijgaat aan de impact voor de burgers.

Kabinet+ondergraaft+bestaanszekerheid+tuinders+vindt+Glastuinbouw+Nederland
© Pim Mul

In een reactie op de kabinetsplannen, die gepresenteerd zijn tijdens Prinsjesdag, roept Glastuinbouw Nederland op tot een fundamentele herziening van het huidige degressieve energiebelastingstelsel. Dit stelsel is met name nadelig voor juist de kleine, middelgrote en extensieve familiebedrijven. In een reactie stelt de organisatie dat niet alleen de bestaanszekerheid van de sector wordt bedreigd, ook voor burgers is de impact groot omdat voedingsgewassen, maar ook bloemen en planten steeds duurder worden.

Met de omstreden Wet fiscale maatregelen glastuinbouw wil de regering tussen 2025 en 2030 zowel het verlaagd tuinbouwtarief uitfaseren als de wkk-inputsvrijstelling inperken. In opdracht van de Tweede Kamer en het landbouwministerie constateerde Wageningen Economic Research al dat hierdoor de totale lastenstijging voor telers van 24 miljoen euro in 2019 naar 740 miljoen euro in 2030 stijgt. Een nieuwe studie van Trinomics bevestigt dit.

Toch zet het kabinet zijn beleid onverwijld door, constateert ook voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland. 'Voor de helft van de Nederlandse telers wordt het onrendabel om nog tomaten, paprika's, komkommers, aardbeien of bloemen en planten te telen. Waar de energiekosten twee tot soms vijf keer stijgen, kunnen deze kosten slechts beperkt worden doorberekend aan de consument. Dit beleid remt met name de klimaatkoplopers.'


Vlakker belastingstelsel

Weg van de fossiele subsidies en naar een eerlijker energiebelastingstelsel. Dat is volgens Bom-Lemstra wat Nederland en de glastuinbouw wil. Met een vlakker energiebelastingstelsel betaalt iedereen evenveel voor zijn aardgas en elektriciteit, stelt zij. Een eerlijker systeem, waarin vrijstellingen voor industrieën verdwijnen en elke kilo uitstoot CO2 gelijk wordt gecompenseerd.



'Wil het kabinet echt werk maken van de energietransitie dan moet het belastingstelsel fundamenteel op zijn kop in plaats van dit soort paniekvoetbal. Een vlakkere energiebelasting die communiceert met bestaande systemen als ETS en ons CO2-sectorsysteem geeft ondernemers handelings- en toekomstperspectief in de groene economie van Nederland', verklaart Bom-Lemstra.


Rechtvaardig beprijzingsbeleid

Tot die tijd blijven volgens haar het verlaagd tuinbouwtarief en de wkk-inputsvrijstelling de noodzakelijke doekjes voor het bloeden in het huidig degressieve stelsel om voedsel- en groenarmoede te voorkomen. 'Het is nu belangrijker dan ooit dat voedsel en sierteelt betaalbaar blijven voor burgers. Ook dat is eerlijk klimaatbeleid.' De voorzitter roept namens de tuinbouwsector tot slot het bedrijfsleven en ngo's op tot samenwerken aan een rechtvaardiger beprijzingsbeleid.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer