Nieuw instituut in Wageningen wil fotosynthese in gewassen verbeteren

Een mogelijke oplossing voor de vraagstukken op het gebied van voedselzekerheid ligt in het verbeteren van fotosynthese in gewassen. Plantenwetenschappers gaan daarom in het nieuw opgerichte Jan IngenHousz Institute in Wageningen aan de slag met het ontrafelen van fotosynthese-efficiëntie.

Nieuw+instituut+in+Wageningen+wil+fotosynthese+in+gewassen+verbeteren
© Marcel Berendsen

Omdat de wetenschappers er onder praktijkomstandigheden achter willen komen welk proces de fotosynthese beperkt, wordt de fase van traditionele wetenschappelijke benaderingen in het laboratorium overgeslagen. 'In plaats daarvan moeten we de echte wereld als laboratorium gebruiken', zegt directeur David Kramer van het Jan IngenHousz Institute.

Dit instituut is op 1 oktober officieel gestart. Met de oprichting is een investering gemoeid van 62 miljoen euro over een periode van tien jaar. De komende jaren zullen meer dan dertig promovendi en zestig postdocs aan het onderzoeksprogramma werken.


Gedetailleerde metingen

Een van de eerste stappen is het ontwikkelen van geavanceerde fotosynthesesensoren en data science tools. Kramer: 'Die kunnen continu en gedetailleerd registreren hoe fotosynthese reageert op veranderingen in de omstandigheden in duizenden planten. Met deze gegevens kunnen we bepalen welke processen onder specifieke omstandigheden beperkend zijn.'

Volgens de directeur van het Jan IngenHousz Institute is het probleem te groot om door één laboratorium te worden opgelost. 'Daarom bouwen we een open wetenschappelijk platform dat toegankelijk is voor een gemeenschap van honderden onderzoeksgroepen over de hele wereld.' Doel is om fotosynthese op nieuwe manieren te meten in verschillende gewassen.


Voedselzekerheid creëren

Het verbeteren van de fotosynthese in gewassen kan grote gevolgen hebben voor de voedselproductie. 'Als planten maar een klein beetje meer zonlicht omzetten in suiker, is het al goed nieuws voor de voedselzekerheid', zegt Kramer.

Het uiteindelijk doel is om veredelaars in staat te stellen om planten te maken die meer voedsel produceren en tegelijkertijd beter bestand zijn tegen klimaatverandering zonder onevenredig gebruik van water of kunstmest.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer