Nieuw Wagenings instituut onderzoekt fotosynthese

Wageningen University & Research (WUR) en het Photosynthesis 2.0 Research Fund (P2RF) richten een nieuw instituut op voor onderzoek naar fotosynthese. De voorlopige naam daarvan is het Institute for Advanced Studies for Photosynthetic Efficiency.

Nieuw+Wagenings+instituut+onderzoekt+fotosynthese
© Vidiphoto

Met de oprichting ervan is een investering van 62 miljoen euro voor tien jaar gemoeid. Hiervan wordt 50 miljoen bijgedragen door P2RF. WUR legt 12 miljoen euro neer. Die bijdrage bestaat voor het overgrote deel uit de inzet van personeel en laboratoria tegen een gereduceerd tarief.


'Een belangrijk doel is om te leren hoe we de efficiëntie van fotosynthese in voedselgewassen kunnen verbeteren. Dat zou een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het voeden van de wereld', zegt Ernst van den Ende, lid van de concernraad van WUR.


Groeiende wereldbevolking

De wereldbevolking is in 2050 naar verwachting gegroeid naar tien miljard mensen. Momenteel leven er zeven miljard mensen op aarde. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties heeft berekend dat tien miljard mensen alleen kunnen worden gevoed met behulp van nieuwe wetenschappelijke doorbraken.

Eén van de oplossingen kan zijn om voedselgewassen te telen die efficiënter gebruikmaken van het zonlicht. Daarop richt het nieuwe instituut zich. De efficiëntie van fotosynthese van planten in het veld is niet hoog. Van de zonne-energie die op aarde valt, benutten de planten gemiddeld maar zo'n 1 procent, terwijl de efficiëntie vijf tot zes maal hoger zou kunnen zijn.

Stichting P2RF is gevestigd in Den Haag en richt zich op het financieren en ondersteunen van onderzoek dat door of namens WUR plaatsvindt naar fotosynthese. Het nieuwe instituut wordt gevestigd op Wageningen Campus.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  19° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer