Cosun verhoogt opbrengstverwachting door groeizaam weer

Bietenverwerker Cosun Beet Company heeft de opbrengstverwachting voor dit seizoen opnieuw omhoog bijgesteld. Ditmaal naar 14 ton bietsuiker per hectare. Het groeizame weer van de afgelopen weken ligt hieraan ten grondslag.

Cosun+verhoogt+opbrengstverwachting+door+groeizaam+weer
© Dirk Hol

De bietentelerscoöperatie meldt dat de zoninstraling in de afgelopen periode 50 procent hoger lag. De goede weersomstandigheden waren begin deze maand ook al reden voor Cosun om de verwachtingen voor de opbrengst omhoog bij te stellen. In de eerste week van september werd de opbrengst verhoogd naar 13,7 ton per hectare. Dit terwijl de bietenverwerker half juli nog mikte op een opbrengst van 13,3 ton per hectare.

Op de praktijkdag suikerbieten in het Zuid-Hollandse Westmaas liet manager agronomie Arjen Buijze van Cosun onlangs al weten dat het gewas overal in Nederland gezond lijkt. 'Er is niet of nauwelijks sprake van vergelingsziekte en de aantasting van bladschimmels lijkt tot dusver beperkt.'


Weinig hittestress

Volgens Buijze hebben de suikerbieten goed door kunnen groeien. 'Enerzijds door de neerslag vanaf juli, anderzijds doordat het gewas weinig hittestress heeft ondervonden. Ook in droogtegevoelige gebieden staan de bieten er goed op.'


Cosun verwacht in totaal ongeveer 5 procent minder bietsuiker te produceren dan één jaar eerder. Dit komt door een iets lager areaal en de lagere opbrengstverwachting dan de gerealiseerde 14,5 ton per hectare in 2022. Voor het komende jaar voorziet de coöperatie een lichte hectarestijging (+2 procent).

Net zoals Saint Louis Sucre in Frankrijk, verwacht ook Cosun dat de import van suiker van buiten de Europese Unie toeneemt. De dochteronderneming van het Duitse Südzucker riep telers eerder deze week al op om het areaal niet verder uit te breiden. Dat doet Cosun niet. Wel geeft de organisatie aan voor 2024 geen stijging in de bietsuikerproductie te voorzien.


Op beide fabriekslocaties van Cosun in het Groningse Vierverlaten en het Brabantse Dinteloord zijn dinsdag 13 september de kalkovens aangestoken. Daarmee is een begin gemaakt met de nieuwe bietencampagne, die op woensdag 20 september officieel start.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer