Leed door blauwtong draaglijk maken met natuurlijke middelen

Blauwtong verspreidt zich razendsnel over Nederland, er zijn inmiddels 645 bedrijven besmet. In de zoektocht van schapenhouders om het leed van hun dieren draaglijk te maken, leidde een oproep op LinkedIN tot interessante gesprekken over het gebruik van kruiden en natuurlijke middelen.

Leed+door+blauwtong+draaglijk+maken+met+natuurlijke+middelen
© Twan Wiermans

'Een medicijn tegen blauwtong bestaat niet. We kunnen alleen de symptomen proberen te bestrijden met pijnstilling en ontstekingsremmers', zegt de Utrechtse schapenhouder Sanne Merks. 'Je geeft kleine beetjes brood in de bek, plukt wilgentakken, lindeblad, brandnetel en gras. Alles om ze aan het eten te houden of krijgen. Schapen die dat niet meer zelfstandig kunnen, spuit ik een beetje appelmoes in de bek zodat ze toch nog een kans maken.'

Een van de deelnemers aan de gesprekken over natuurlijke middelen was Marieke de Louw van De Louw Veterinair Advies. Zij is dierenarts, maar maakt onder andere ook gebruik van fytotherapie, ofwel kruidengeneeskunde. 'Gezondheid is een totaalplaatje. Ik kan dieren genezen, maar ze gezond houden geeft me veel meer voldoening. Ik geloof in de mogelijkheden die de natuur ons biedt om klachten te behandelen en gezondheid te ondersteunen.'

De Louw spreekt 4 oktober over kruidengeneeskunde bij een informatieuitwisselingsavond over blauwtong, op boerderij de Beekhoeve in Kamerik. 'We hebben het ei van Columbus niet', zegt De Louw. 'Maar door zoveel mogelijk kansen te bespreken en met elkaar aan te grijpen, kunnen we hopelijk het leed de komende tijd verminderen.'


Tekst gaat verder onder de LinkedIN-post.

Ellie Hofman is schapenhouder, maar ook veterinair natuurgeneeskundig therapeut bij DierenNatuurlijk. Haar kennis over en ervaring met blauwtong en het versterken van de weerstand bundelde ze in een document dat regelmatig wordt bijgewerkt (op te vragen via info@dierennatuurlijk.nl). 'Het lastige met blauwtong is dat de kwalen heel divers zijn en dus ook dat wat je inzet', geeft ze aan.

Om het gebruik van natuurlijke middelen hangt nog steeds een imago van geitenwollensokken, al worden bijvoorbeeld knoflook en oregano ook steeds vaker in de reguliere veehouderij gebruikt. 'De natuur is een belangrijke bron van stoffen met een medicinale werking. Alleen zijn we die kennis een beetje kwijtgeraakt', stelt Hofman.

Om dat te illustreren, haalt de schapenhouder wilg aan. Dat is rijk aan vezels, belangrijke vitamines, waaronder B1, C en pro vitamine A, en mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium. En wilg bevat ook salicine, dat in het lichaam wordt omgezet in salicylzuur. Dat werkt koortsverlagend en pijnstillend. Of rozenbottel. Hofman noemt dat een vitamine C-bom.


Tekst gaat verder onder video.

De uitdaging met blauwtong is dat de dieren blijven eten en drinken, weet Hofman. 'Biedt hooi, gras, wilgentakken en een klein beetje brok aan. Eten ze zelf niet, maal dan een slobber met bijvoorbeeld bananen. Dat bevat minder suiker dan appelmoes, waardoor de pens minder snel gaat gisten. Bananen bevatten ook meer vitaminen en mineralen.'

Daarnaast zijn er natuurlijke middelen en biologische supplementen die de weerstand versterken. Deze kunnen naast middelen van de dierenarts worden gebruikt.


Woensdag 4 oktober vindt om 20 uur een webinar over blauwtong plaats waarin schapen- en rundveehouders met elkaar kunnen praten. Het wordt georganiseerd door schapendokter.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer