Nog minder stikstofgevoelige natuur Rijntakken: 1.500 hectare van de kaart

Provincie Gelderland heeft 1.500 hectare natuurgrond en agrarisch gebruikte grond in Natura 2000-gebied Rijntakken van de kaart met stikstofgevoelige natuur gehaald. Anderzijds komt er 300 hectare grond bij die wel stikstofgevoelig is.

Nog+minder+stikstofgevoelige+natuur+Rijntakken%3A+1%2E500+hectare+van+de+kaart
© Marcel Berendsen

De hectares die nu van de kaart af gaan, zijn met zekerheid niet stikstofgevoelig en tellen niet mee in een stikstofbeoordeling. Dit kan betekenen dat een nabijgelegen ondernemer makkelijker een natuurvergunning kan krijgen, laat de provincie weten.

Gelderland begon in 2021 met versneld onderzoek naar agrarische percelen die in het stikstofrekenprogramma Aerius als stikstofgevoelig zijn aangeduid. De laatste aanpassing is als gevolg van dit onderzoek al de derde keer dat de provincie de kaart voor Natura 2000-gebied Rijntakken aanpast.


Twee keer eerder

In juni 2021 haalde Gelderland al ongeveer 2.000 hectare van de kaart op basis van bureauonderzoek. In mei 2022 kwam daar op basis van veldonderzoek ruim 600 hectare bij. Het laatste deel van het onderzoek is nu afgerond, waarbij op nog eens ruim 1.500 hectare geen stikstofgevoelige natuur aanwezig bleek en bij iets meer dan 300 hectare wel.

Om te bepalen of een stikstofgevoelig leefgebied van soorten daadwerkelijk voorkomt, is landelijk in eerste instantie een beoordeling gemaakt op basis van het voorzorgsbeginsel. Als niet zeker is dat er geen stikstofgevoelig leefgebied is, geeft de kaart een perceel weer als stikstofgevoelig leefgebied. Daarna volgt een verfijning om zo met (veld)onderzoek te bepalen of er inderdaad sprake is van stikstofgevoelige vegetatie. Dit onderzoek is nu afgerond.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer