Moties over dierenwelzijn wekken verbazing

Moties over de import van kalveren, een verplichte beschutting bij weidegang, een verbod op ingrepen bij vee en het stoppen met doden van haantjes. Een aantal opmerkelijke moties passeerde dinsdag de Tweede Kamer, vinden LTO-bestuurders.

Moties+over+dierenwelzijn+wekken+verbazing
© Tienke Wouda

Zo kwam de Partij voor de Dieren met een motie om het kabinet op te roepen om met een plan te komen voor het beëindigen van de kalverimport. Het Kamerlid Leonie Vestering spreekt daarbij van 'langeafstandstransporten met piepjonge kalfjes gepaard gaan met ernstig dierenleed'.

Voorzitter Wim Thus van LTO-vakgroep Kalverhouderij noemt dit het oproepen van een stuk sentiment. 'Het is gemarginaliseerd. In verkiezingstijd komen er verschillende moties die inspelen op het sentiment. Tijdens het tweeminutendebat van vorige week kwam dit ook aan de orde. De minister stelde toen dat het hier gaat om Europese regels en de overheid niets kan doen. Toch komt deze motie.'


Thus vraagt zich af waarom iedereen nu zo'n haast heeft. 'Het is aan de nieuwe coalitie om hierover na te denken. Omdat het Europese regelgeving is, vraag ik me af of hier wat mee gaat gebeuren.'


Verbod niet-noodzakelijke ingrepen

Een motie van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot werd eveneens goedgekeurd. Hij, en dus de Tweede Kamer, wil dat per 1 januari 2025 alle niet medisch noodzakelijke ingrepen bij dieren worden verboden. De Groot stelt dat de sector sinds het aangekondigde verbod in 1996 voldoende tijd heeft gehad om alternatieven te ontwikkelen. Hoe verstrekkend de gevolgen van deze moties zullen zijn, is nog niet duidelijk. Demissionair landbouwminister Piet Adema moet nog met een reactie komen.

LTO-portefeuillehouder Gezonde Dieren Jeannette van de Ven vindt het lastig om iets over deze motie te vinden. 'We hebben met elkaar al een lijn ontwikkeld rond het uitfaseren van ingrepen. Voor de ingrepen krijg je een ontheffing, omdat is aangetoond dat ze nog nodig zijn. Dit wordt kritisch getoetst. Uitstel krijg je niet zomaar. Ook is er veel maatschappelijke druk.'


Onthoornen

Als voorbeeld noemt Van de Ven het onthoornen. 'Je kunt hoornloos fokken en veehouders willen dat ook. Maar dit alternatief is nog onvoldoende ontwikkeld om een goed alternatief te zijn.'

De LTO-bestuurder ziet ook geen alternatief voor het couperen van staarten. 'De oorzaak van het staartbijten is multifactorieel. Het kan bijvoorbeeld aan huisvesting, voer en klimaat liggen. Dat komt erg nauw en het is lastig om staartbijten te voorkomen.'

Daarbij gaat ook het Convenant dierwaardige veehouderij over onder meer ingrepen. 'Als Kamerlid zou je moeten weten dat zowel het ministerie als de sector hiermee bezig is. Ik snap de bedoeling van een dergelijke motie niet', zegt Van de Ven.


Eendagshaantjes

Verder was er een goedgekeurde motie van de Partij voor de Dieren, die de minister oproept om voor 1 januari 2024 met een plan te komen voor een verbod op het doden van eendagshaantjes. Voorzitter Jacco Wisserhof van de kring Leghennenhouders van LTO/NOP: 'Een stuurgroep onder voorzitterschap van het ministerie van LNV is in het leven geroepen om met een plan van aanpak te komen rond deze aanpak.'

Wisserhof vindt het belangrijk dat dergelijke grote stappen niet zomaar via de wet worden bepaald. 'Wanneer je dat doet, zadel je pluimveehouders met forse meerkosten op. Daarbij gaat het om 1,2 tot 1,5 cent per tafelei af boerderij. Het is daarom essentieel dat de markt naar dergelijke eieren vraagt en hier ook een meerprijs voor over heeft.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer