'Zoemer als alarm in stal is niet voldoende'

Een alarmsysteem is sinds 1 juli verplicht in kalverstallen met alleen kunstmatige ventilatie. Een alarmsignaal moet over minimaal twee verschillende telefoonverbindingen worden uitgezonden. Ook is een alarmplan nodig.

%27Zoemer+als+alarm+in+stal+is+niet+voldoende%27
© Marcel Berendsen

De maatregelen zijn opgesteld door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en moeten voorkomen dat dieren lijden of doodgaan, als de ventilatie uitvalt.

Sinds 1 juli moet een alarmsysteem altijd twee telefoonverbindingen hebben om de storing uit te bellen. Maar wat betekent dat concreet?


Vaste telefoon en mobiel

Volgens een woordvoerder van Adésys, leverancier van alarmapparatuur in de land- en tuinbouw, kan een kalverhouder een alarmsignaal op meerdere manieren binnenkrijgen. 'Je hebt de analoge PSTN-lijn waarbij de verbinding via je vaste telefoonlijn gaat. Een andere optie is via de gsm met simkaart en dan heb je nog de VoIP.'

VoIP staat voor Voice over Internet Protocol. Het betekent dat de telefoonverbinding via het internet verloopt.


Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is louter een akoestisch signaal niet voldoende. 'De benodigde alarmmelder maakt geluid via de interne zoemer en moet uitbellen. Alleen de zoemer gebruiken is dus niet toereikend', zegt de woordvoerder.


Varkens en pluimvee

Voor varkens- en pluimveehouders is een alarmsysteem met twee telefoonverbindingen volgens Adésys al langer verplicht. 'Installatiebedrijven die vaker op deze bedrijven komen, hebben dus ook de kennis en vaardigheid om er kalverstallen mee uit te rusten.'

Verder is het noodzakelijk dat het alarmsysteem met een eigen accu kan werken. Mocht de verbinding door stroomuitval wegvallen, dan moeten veehouders hier een bericht over ontvangen, zodat zij direct actie kunnen ondernemen.

Voor het doorvoeren van bovenstaande maatregelen geldt een overgangstermijn tot 1 januari 2024. Daarna kan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit boetes opleggen, als veehouders zich niet aan de regels houden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer