Skal stuit op niet-toegestaan glufosinaat in biologische producten

De landelijke toezichthouder voor biologische bedrijven Skal heeft glufosinaat teruggevonden in diverse biologische importproducten. Glufosinaat is een niet-selectief herbicide met een breed spectrum dat wat betreft structuur en werkwijze lijkt op glyfosaat. Glufosinaat is niet toegestaan in de teelt van biologische producten.

Skal+stuit+op+niet%2Dtoegestaan+glufosinaat+in+biologische+producten
© Eigen Foto

Glufosinaat kan worden toegepast als herbicide in de teelt van bijvoorbeeld cacaobonen, koffiebonen en citrusvruchten, meldt Skal. Het gebruik van glufosinaat in de teelt van biologische producten is niet toegestaan volgens biologische Verordening 2018/848.

Skal werkt als toezichthoudende organisatie aan diverse dossiers waarin glufosinaat is aangetoond in diverse biologische importproducten. Het herbicide wordt vermarkt door diverse chemische concerns.


Analyseren importproducten

Skal adviseert er rekening mee te houden dat glufosinaat door verkeerde inputlijsten bewust of onbewust kan worden gebruikt in de teelt van biologische producten. 'Het moet daarom mee worden genomen in het risicoplan en bij het analyseren van importproducten', meldt de toezichthouder.

Laboratoria kunnen het glufinosaatgehalte in biologische producten bepalen, vergelijkbaar met andere polaire pesticiden zoals bromide, chloride, chloraat, fosforigzuur en glyfosaat. Dat kan via een single residumethode. De analyse zit niet in de standaard multiresiduanalyses met vloeistofchromatografie en gaschromatografie met massaspectrometrie als detectie en moet specifiek worden aangevraagd.

Als glufosinaat en de belangrijke afbraakproducten 3-methyfosfine propionzuur (MPPA) en N-acetyl-glufosinaat worden aangetroffen en de twijfel niet kan worden weggenomen, moet volgens Verordening 2018/848 melding worden gemaakt via Skal. Als de twijfel bij het aantreffen van glufosinaat in het product niet kan worden weggenomen na onderzoek, zal de toezichthouder de biologische status van de producten ontnemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer