VanDrie Group start samenwerking voor teelt van veldbonen

Kalverintegratie VanDrie Group start in samenwerking met veredelingsbedrijf Limagrain in het najaar met de teelt van veldbonen. Het bedrijf zoekt voor het project kalverhouders en akkerbouwers die een samenwerking willen aangaan.

VanDrie+Group+start+samenwerking+voor+teelt+van+veldbonen
© Marcel Berendsen

De veldbonen worden gebruikt in kalvervoeders. Door het telen van veldbonen wil de VanDrie Group de stikstofbenutting via het voer vergroten en de CO2-uitstoot verminderen. Daarnaast wil de kalverintegratie inzetten op grondstoffen die worden geteeld in Europa. Limagrain zal de teeltbegeleiding bij kalverhouders en akkerbouwers verzorgen.

Veldbonen hebben volgens de VanDrie Group verschillende voordelen voor zowel toepassing in diervoeder als voor de teler. Ze hebben een gunstige eiwitsamenstelling en zijn met minimale bewerking geschikt voor toepassing in kalvervoeders. Als gewas heeft de veldboon een gunstig moment van inzaaien, waarbij het als rustgewas stikstof uit de lucht bindt en in de bodem vastlegt. Door het relatief vroege moment van oogsten blijft er ruimte beschikbaar voor een geslaagde volgteelt, stelt het bedrijf.


Eiwitgewassen

Van de eiwitgewassen worden sojabonen en lupinebonen in Nederland vooral geteeld voor menselijke consumptie, bijvoorbeeld als grondstof voor vleesvervangers. Veldbonen en voedererwten worden juist vaak geteeld als voedergewassen voor de veehouderij.

In 2022 stond er in Nederland voor 185 hectare aan eiwitrijke gewassen, een stijging van 1 procent ten opzichte van 2021, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De eiwitrijke gewassen nemen ongeveer 0,5 procent van het totale Nederlandse landbouwareaal in beslag. Er lopen verschillende projecten om deze teelten te stimuleren.

Het areaal eiwitrijke gewassen bestaat voornamelijk uit luzerne. Het areaal luzerne neemt al een aantal jaren af. Het areaal veldbonen neem juist toe.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer