Omzet, areaal en aantal bedrijven biodynamische sector groeien

Het aantal biodynamische landbouwbedrijven, het areaal dat zij gebruiken en de omzet van biodynamische producten zijn in 2022 licht gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Omzet%2C+areaal+en+aantal+bedrijven+biodynamische+sector+groeien
© Marcel Berendsen

Dat blijkt uit de nieuwe Demeter Monitor 2022/2023 van stichting Demeter, het internationale kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding. Van alle biologische areaal in Nederland is nu 11 procent (9.471 hectare) Demeter-gecertificeerd of op weg daarnaartoe. Het aantal biodynamische boerderijen die onder Demeter vallen, nam met één toe tot 156 bedrijven.

De omzet van biologisch-dynamische producten steeg ook, al heeft stichting Demeter geen cijfers over consumentenverkoop tot haar beschikking. De handelsbedrijven melden een omzetstijging van 54 naar 55,9 miljoen euro. Wereldwijd zijn er 7.087 Demeter-gecertificeerde boerderijen op 225.000 hectare in zo'n 65 landen.


Eeuw biodynamische landbouw

'Volgend jaar viert de biodynamische beweging haar eeuwfeest. In 1924 waren er al boeren en grootgrondbezitters bezorgd over de introductie van chemie in de landbouw vanwege de negatieve effecten op bodemvruchtbaarheid en de voedselkwaliteit. Ze gingen werken vanuit de kracht van de natuur. Gezondheid is geen geïsoleerd begrip. We kunnen immers niet gezond zijn in een giftig milieu', zegt directeur Bert van Ruitenbeek van stichting Demeter.

'Deze kennis begint nu pas breder door te dringen in de samenleving. Binnen samenwerkingsverbanden zoals het Groenboerenplan lobbyen we voor de politieke vertaling van dit toenemende bewustzijn. Wetend dat het kan, zonder chemie en kunstmest, met een dierwaardige veehouderij. Maar dan hebben we wel nodig dat het landbouwonderwijs hierop wordt afgestemd, dat de vervuiler gaat betalen en dat de wet- en regelgeving stimulerend werkt voor integraal duurzame landbouw', benadrukt Van Ruitenbeek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer