Lely Vector Talkshow – De invloed van automatisch voeren op diergezondheid

Boer Ayoub, bekend van de gelijknamige tv-serie, bracht afgelopen zomer een bezoek aan de Trainings- en Leerboerderij Crumelhaeve in Daarle om te onderzoeken welke invloed automatisch voeren heeft op de gezondheid van de veestapel. Welke effecten heeft 24/7 vers voeren op je kudde? Veehouder Herman Kleinjan en Harmen ter Schure, FMS-bedrijfsadviseur van Lely Center Zuidwolde, beantwoordden al zijn vragen.

Lely+Vector+Talkshow+%E2%80%93+De+invloed+van+automatisch+voeren+op+diergezondheid
Lely

Op uitnodiging van Lely was Boer Ayoub afgelopen zomer 'on tour' bij drie melkveebedrijven die gebruikmaken van de Lely Vector. Hij onderzoekt de 'ins en outs' van automatisch voeren op het gebied van voerefficiëntie en diergezondheid, de inpasbaarheid van de voerkeuken en de kosten en baten van automatisch voeren.

Lely Vector Talkshow

Tijdens de talkshow op 19 oktober zal Boer Ayoub een tafelgast zijn en in gesprek gaan met onder andere een voeradviseur en een dierenarts. Wat zijn de effecten van automatisch voeren op je koeien? Hoe bepaalt de voerrobot wanneer er moet worden gevoerd? Hoeveel verschillende rantsoenen kun je voeren met de Lely Vector?
Deze en nog veel meer vragen zal Boer Ayoub stellen tijdens zijn bezoek aan Herman Kleinjan, eigenaar van Trainings- en Leerboerderij Crumelhaeve in Daarle.

Meer stabiliteit in de pens

Voor Herman was de keuze voor een automatisch voersysteem duidelijk: '(...) Als dierenarts hecht ik grote waarde aan diergezondheid. Vanuit dat perspectief beschouw ik automatisch voeren als een van de beste methodes.'

'We zagen de positieve invloed op de diergezondheid eigenlijk al vanaf dag één', vervolgt hij. 'De koeien voelden zich beter, hadden een mooie glanzende vacht, verkeerden in een betere conditie en hun productie steeg. Met name het effect van regelmatig kleine hoeveelheden voeren resulteerde in een merkbare stabiliteit in de pens. Dit was zichtbaar aan de mest, het gedrag van de koeien en dit zien we eigenlijk overal in terug.'

Bekijk het eerste bezoek van Ayoub in de onderstaande video:

Meer weten over de effecten van automatisch voeren op de voerefficiëntie en diergezondheid? Kijk dan onze Talkshow op donderdag 19 oktober van 20:00 - 21:00 uur. Onze host, Jan Arie Koorevaar gaat het gesprek aan met verschillende tafelgasten. Het is mogelijk om direct je vragen te stellen aan de professionals. Meld je hier aan.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Lely

Lely

Als internationaal familiebedrijf in de agrisector zijn we dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte...

Lees verder »

Meer van Lely

Lees ook

Meer artikelen van Lely »

Artikelen over Lely