Koning in Troonrede: steun voor jonge boeren bij bedrijfsopvolging

Er komt extra (financiële) steun voor jonge boeren, zodat zij agrarische bedrijven kunnen overnemen. Ook de biologische sector krijgt volgend jaar extra steun. Dat heeft koning Willem-Alexander dinsdag gemeld tijdens het voorlezen van de Troonrede.

Koning+in+Troonrede%3A+steun+voor+jonge+boeren+bij+bedrijfsopvolging
© Dirk Hol

Volgens de koning moet stikstof- en natuurbeleid samengaan met toekomstperspectief voor de landbouwsector. 'Zeker voor jonge boeren', aldus Willem-Alexander. Voor hen komt er steun op het gebied van bedrijfsopvolging. In totaal is 175 miljoen euro van de begroting bestemd voor investeringen in de landbouw, waarvan 50 miljoen voor de biologische sector.

Het kabinet blijft ondertussen ook inzetten op voortgang in het stikstofdossier. Dat is volgens de koning ook hard nodig, gezien het belang voor onder meer woningbouw en natuur dat hieraan verbonden is. 'Het is daarom positief dat de provincies hun gebiedsplannen hebben gemaakt en dat honderden bedrijven nadenken over mogelijke uitkoop', aldus de vorst.


Willem-Alexander onderstreepte verder het belang van 'een ambitieus klimaatbeleid dat steunt op een breed maatschappelijk draagvlak'. Extremere weersomstandigheden en hoge energieprijzen vragen daar om. Speciaal met het oog op het bedrijfsleven zet het kabinet stappen om de capaciteit van het elektriciteitsnet in hoog tempo te vergroten en de overgang naar meer flexibel en gespreid gebruik te stimuleren.


Grote dossiers

De koning noemde Nederland aan het begin van zijn Troonrede een 'land van ondernemende en initiatiefrijke mensen'. Op het eerste oog gaat het Nederland voor de wind, maar hij stelt ook dat er ondertussen veel speelt wat beter kan.

De focus van het kabinet ligt dan ook op grote dossiers als het armoedevraagstuk, herstel voor slachtoffers van de toeslagenaffaire, MH17 en de aardbevingsschade in Groningen, stelt de koning. 'Daarbij wordt er grotere financiële voorzichtigheid gevraagd dan in de afgelopen jaren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer