Boomkwekers bekijken innovaties onkruidbeheersing

Voor boomkwekers zijn er steeds meer mogelijkheden om hun percelen mechanisch schoon te houden. Vorige week was op een demonstratiemiddag bij Van Montfort Vruchtboom- & Onderstammenkwekerij in het Brabantse Bergeijk een aantal van de nieuwste machines te zien.

Boomkwekers+bekijken+innovaties+onkruidbeheersing
© Arno Engels

Nieuwsgierig bekeken met name de vruchtboomkwekers de nieuwste machines voor onkruidbeheersing in hun tweejarige teelt. Onkruidbeheersing is een uitdaging voor de kwekers, omdat de grond voor hun teelt veelal gepacht wordt, vers en schoon moet zijn en schoffelen niet altijd lukt.

Tot de gedemonstreerde machines behoorde de nieuwe Torq HC-Trac van OC Group (zie foto hieronder), een portaaltrekker die specifiek voor een vruchtboomkweker is ontwikkeld en inmiddels al in een serie van vijf stuks is gebouwd. Onder de trekker hangen vingerwieders die al veelvuldig in de boomteelt worden toegepast, maar ook Busa: nieuwe roterende schoffels die bijvoorbeeld al in mais wordt ingezet.


Boomkwekers bekijken de constructie met vingerwieders onder een portaaltrekker, zoals de Torq HC-Trac van OC Group.
Boomkwekers bekijken de constructie met vingerwieders onder een portaaltrekker, zoals de Torq HC-Trac van OC Group. © Arno Engels


Portaalconstructie

Nieuw voor de vruchtboomkwekers was ook een cameragestuurde schoffelmachine van Schmotzer met een doorrijhoogte van 90 centimeter. In andere teelten van de boomkwekerij, waaronder de Taxus-teelt, wordt deze machine inmiddels toegepast. Voor de vruchtboomteelt is wel een grotere doorrijhoogte nodig, oftewel een soort portaalconstructie.

Uit de laanboomteelt werd de Weed Profi gedemonstreerd, een schoffelmachine van OdV Techniek die ook tussen bomen in de rij werkt door middel van een zwenkprincipe om de stammen heen. Daarnaast was er uit de laanboomteelt de Aigro Up te zien, een autonoom rijdend werktuigendragertje van 60 centimeter breed. Daaraan zijn schoffels of een maaier te hangen.


Elektrisch aangedreven

Gastbedrijf Van Montfort toonde zijn zelfgebouwde portaaltrekker met nieuwe rotorschoffels van Oliver eraan. Ook was er een volledig elektrisch aangedreven portaaltrekker genaamd Agrimotor van vruchtboomkwekerij Fleuren en Coenders Lottum.

Tot slot was Andela Techniek & Innovatie aanwezig met de Robot Weeder, die alleen te zien was op video omdat deze machine te groot was om mee naar Bergeijk te nemen. Er zitten op deze machine twaalf camera's die foto's maken van het gewas en analyseren wat gewas en onkruid is. Vervolgens vernietigen robotarmen het onkruid met warmte.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer