Onkruidbestrijding van de toekomst staat centraal op velddag

Hoe ziet onkruidbestrijding er in de toekomst uit? Dat werd vorige week duidelijk tijdens de velddag 'Weg onkruid' van Delphy in het Noord-Brabantse Zeeland. Mechanische onkruidbestrijding en precisiespuiten gaan een belangrijkere rol vervullen.

Sinds vrijdag 1 september konden agrarisch ondernemers de subsidie Geïntegreerde gewasbescherming aanvragen. Daar was zoveel belangstelling voor dat er een loting plaatsvindt om de volgorde te bepalen van de aanvragen die moeten worden beoordeeld. 'Maar het uitgangspunt moet zijn dat een boer of teler overtuigd is van de meerwaarde die de machine biedt', licht Bram de Veer, teamleider akkerbouw bij Delphy, toe.

Het weer kan een obstakel voor mechanische onkruidbestrijding zijn. 'Wil je succes hebben, dan heb je een aantal dagen droog weer nodig. Door regen wordt de werking een stuk minder. Chemische onkruidbestrijding is zekerder wat betreft weer, maar lastiger door het wegvallen van het middelenpakket', zegt De Veer.

De volgende ontwikkeling is volgens de teamleider akkerbouw de zelfrijdende trekker. 'Ik zie de omslag naar autonoom trekker rijden. Wetgeving moet nog worden aangepast, maar het is wel de volgende stap, in combinatie met camera's en mechanisch.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer