Kiemonkruid wegblazen tussen jonge eiken

Een medewerker van boomkwekerij Kloosterhuis in Winschoten schoffelt in een perceel zaailingen van jonge eiken. De machine die hij gebruikt is uitgerust met een compressor die kiemonkruiden tussen de plantjes op de rij wegblaast via hogedrukleidingen direct achter het schoffelwerktuig.

Kiemonkruid+wegblazen+tussen+jonge+eiken
© Koos van der Spek

'Met veel lucht blazen we grond met de kleine onkruiden weg en harken we daarna direct weer grond terug tegen de eikenplantjes aan', legt Erik Kloosterhuis uit. De schoffelmachine is cameragestuurd, neemt drie bedden in één keer mee en rijdt 5 tot 6 kilometer per uur. 'Daarmee hebben we een behoorlijke capaciteit.'

Het is volgens de Groningse boomkweker mooi dat het nu even droog genoeg is om te kunnen schoffelen. 'Voor dit werk is een juiste timing, afhankelijk van het weer en de ontwikkeling van de onkruiden, enorm belangrijk voor het gewenste resultaat. Als de omstandigheden goed zijn, raken we ook tussen de rijen meer dan 60 procent van de onkruiden kwijt.'

Kloosterhuis vertelt dat de machine op zijn bedrijf anderhalve maand geleden in gebruik is genomen. Vorig jaar deed hij voor de aankoop inspiratie op bij een bedrijf van een collega-kweker in Noord-Brabant. 'Daar reed toen een prototype. Deze schoffelmachine met blaasleidingen past bij onze strategie om steeds meer onkruiden mechanisch te bestrijden. We werken nu met een aantal schoffelbalken en aan het begin van het seizoen doen we ook veel met wiedeggen.'


80 procent minder herbiciden

De ondernemer vertelt dat het op zijn bedrijf in ongeveer vijf jaar tijd is gelukt om het gebruik van herbiciden met 80 procent terug te dringen. Volgens hem heeft deze strategie een positieve invloed op de plantgezondheid.

'Van chemische onkruidbestrijding, zeker op een ongelukkig moment, krijgen gewassen toch vaak een tik. Door meer te schoffelen en eggen merken we dat de groei beter is en daardoor is de ziektedruk ook lager. Het is overigens wel goed om herbiciden achter de hand te houden voor de momenten in het groeiseizoen dat het niet lukt om mechanische onkruidbestrijding toe te passen', tipt Kloosterhuis.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer