'Volgend kabinet kan problemen niet met extra geld oplossen'

Het volgende kabinet moet de overheidsfinanciën beter op orde brengen, is het advies van de belangrijke Studiegroep Begrotingsruimte. Bezuinigingen of extra heffingen en belastingen zijn nodig om de rijksbegroting rond te krijgen.

%27Volgend+kabinet+kan+problemen+niet+met+extra+geld+oplossen%27
© Marcel Berendsen

Op de wat langere termijn moet het kabinet flink ingrijpen: vanaf 2028 moet er 17 miljard euro extra worden gezocht voor de staatskas. De vraag of dit wordt opgehaald via hoge belastingen of wordt bespaard door te bezuinigen, is een politieke keuzes, aldus de studiegroep. Maar het volgende kabinet moet wel voorkomen dat het begrotingstekort te ver oploopt.

De topambtenaren die de studiegroep vormen, geven aan dat vooral moet worden gekeken naar de oplopende zorg- en klimaatkosten, evenals de hogere uitgaven als gevolg van de vergrijzing.


Deze oplopende kostenposten dreigen ertoe te leiden dat aan andere problemen minder geld kan worden uitgegeven. Bovendien worden 'zonder ingrijpen rekeningen doorgeschoven naar toekomstige generaties', aldus de ambtenarengroep.


Onvoldoende scherpe keuzes

In het advies van de Studiegroep Begrotingsruimte, een belangrijk beginpunt voor een volgend kabinet, uiten de betrokken ambtenaren flinke kritiek op het begrotingsbeleid van het kabinet-Rutte IV. 'De afgelopen kabinetsperiode zijn onvoldoende scherpe keuzes gemaakt en is ervoor gekozen om maatschappelijke uitdagingen vaak met extra geld op te lossen.'

Het kabinet had veel ambities, die lang niet altijd uit te voeren waren. 'Met als risico dat (...) beloften niet worden waargemaakt', aldus het advies.


Geld op de plank

Een toekomstig kabinet moet niet dezelfde fouten maken en moet kijken naar het geld dat op de plank is blijven liggen, omdat het vorige kabinet het niet uitgegeven kreeg. Tegelijkertijd moet een nieuw kabinet bij bezuinigingen voorzichtig zijn 'om onnodige economische en maatschappelijke schade op korte termijn en in de toekomst te vermijden'.

Scherpe keuzes als 'hervormingen, normeren en beprijzen' zijn dan ook broodnodig volgens de studiegroep. Daarmee doelen de ambtenaren op hervormingen om kosten te beteugelen en een beleid van strengere regels en heffingen of boetes in plaats van subsidies en belastingvoordelen om bepaald bedrag aan te moedigen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer