Minister Hoekstra op weg naar Brussel

Het demissionaire kabinet gaat minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) voordragen als opvolger van Eurocommissaris Frans Timmermans in Brussel. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van de Financial Times. Het kabinet maakt het besluit vrijdag na de ministerraad bekend.

Minister+Hoekstra+op+weg+naar+Brussel
© Dirk Hol

Timmermans gaf zijn lidmaatschap van de Europese Commissie op om lijsttrekker te worden van de nieuwe combinatie van PvdA/GroenLinks. De CDA'er Hoekstra krijgt vermoedelijk ook de portefeuille klimaat, aldus de FT. Hij wordt echter niet zoals Timmermans de eerste vervanger van voorzitter Ursula von der Leyen.


De voordracht gaat naar de Europese Commissie die daarna akkoord moet gaan. Er volgt ook nog een hoorzitting bij het Europees Parlement. Hoekstra's benoeming is tot volgend jaar zomer. Na de Europese verkiezingen komt er een nieuwe Europese Commissie.


Geen lijsttrekker

Hoekstra gaf kort voor het zomerreces aan geen lijsttrekker van het CDA te willen worden bij de verkiezingen in november. Hij gaf aan meer bestuurder dan politicus te zijn. Er was binnen de christendemocratische partij kritiek op zijn optreden als partijleider. Hij zou te onzichtbaar zijn als leider.

Hoekstra heeft in Brussel wel wat weerstand te overwinnen. Zo joeg hij tijdens de coronacrisis als toenmalig minister van Financiën zuidelijke EU-landen in de gordijnen met harde woorden over zuinig begrotingsbeleid. Dat kan hem parten spelen wanneer hij als kandidaat-Eurocommissaris voor het Europees Parlement moet verschijnen. Het parlement kan hem officieel niet wegstemmen, maar commissievoorzitter Von der Leyen wel tot inkeer laten komen als Hoekstra zich tijdens de hoorzitting ongeschikt toont.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer