Dataproject moet illegaal gebruik pootgoed tegengaan

Breeders Trust, de organisatie voor bescherming van kwekersrecht, start dit jaar met een internationaal datapilotproject. In eerste instantie wil ze hiermee de handelsstromen van aardappelpootgoed beter in beeld brengen.

Dataproject+moet+illegaal+gebruik+pootgoed+tegengaan
© Twan Wiermans

Het gebruik van een centraal databasesysteem voor aardappelrassen moet meer grip geven op het gebruik van Farm Saved Seed (FSS), ofwel pootgoed uit eigen vermeerdering. Dit betreft zowel de inning van licentiegelden voor de rassen als het tegengaan van illegaal gebruik van uitgangsmateriaal voor de aardappelteelt. De pootgoedbedrijven die aandeelhouder zijn van Breeders Trust ondersteunen het dataproject.

Voor het project is een algoritme gedreven Plant Breeders Rights (PBR)-databasesysteem ontwikkeld. Dat maakt het mogelijk de pootgoedstromen vanaf de kweker tot de eindgebruiker te volgen. Dit moet volgens Breeders Trust leiden tot een efficiënt handhavingssysteem om de royalty's van pootgoed ook voor FSS te kunnen collecteren.


Nagaan of systeem werkt

Het eerste jaar is de pilot beperkt tot zes Europese landen: Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en Denemarken. De pootgoedbedrijven die zijn aangesloten bij Breeders Trust mogen komend jaar met één ras proefdraaien. Het is de bedoeling om na te gaan of het systeem in de praktijk werkt en voldoende wordt begrepen door de ketenpartners.

Informatie over de pilot en het ontwikkelde datasysteem is te vinden op de website van de PBR-database. Daarop staan ook de aardappelrassen die de bedrijven in eerste instantie hebben aangemeld. Handelaren en kwekers kunnen zich via deze website registreren en de vereiste data invoeren.

Uiteindelijk zullen de bevoegde Royalty Collectie Organisaties uit de deelnemende landen kunnen beschikken over de informatie die nodig is om de handelsstromen in beeld te brengen. Zij kunnen dat vervolgens weer gebruiken voor hun controlewerkzaamheden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer