Internationale fraude met graszaad

Breeders Trust ontdekt internationale fraude met graszaad voorzien van vervalste Poolse certificaten.

Internationale+fraude+met+graszaad
© Breeders Trust

Na onderzoek van kwekersrechtinstelling Breeders Trust heeft de Portugese keuringsdienst ASAE onlangs 21.000 kilo graszaad met vervalste certificaten in beslag genomen. De fraude betreft Westerwolds raaigras dat onder meer in Portugal en Frankrijk op de markt is gebracht.

Breeders Trust verzamelde dit najaar, na een tip, zakken graszaad van de rassen Asterix, Jolly en Millenium met valse certificaten die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn.

Partijen blokkeren

De Poolse Keuringsdienst Piorin waarschuwt andere Europese keuringsdiensten waakzaam te zijn en Poolse partijen graszaad zo nodig te blokkeren totdat zekerheid bestaat over de echtheid van de certificaten.

In de graszaadwereld is geschokt gereageerd op de ontdekking van de fraude. De partijen graszaad verstoren mogelijk al geruime tijd de markt.

Bron achterhalen

Breeders Trust-directeur Geert Staring zegt in een reactie door zullen te gaan met het onderzoek. In samenwerking met de keuringsdiensten en opsporingsautoriteiten probeert de organisatie de bron van de fraude te achterhalen.

Naast pootgoedhandelshuizen vertegenwoordigd Breeders Trust inmiddels ook de licentiebelangen van een groot aantal Europese graszaadkweekbedrijven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer