Chevignon populairste wintertarweras in Europa

Het baktarweras Chevignon van het Franse veredelingsbedrijf Asur Plant Breeding is in 2023 de meest geteelde wintertarwe in Europa. In totaal is op meer dan 13.800 hectare via de basiszaadvermeerdering meer dan 125.000 ton gecertificeerd zaaizaad van Chevignon geproduceerd. Dat meldt Saaten-Union, een samenwerkingsverband van zeven middelgrote Duitse kweekbedrijven.

Chevignon+populairste+wintertarweras+in+Europa
© Haijo Dodde

Chevignon is een vroege Franse baktarwe met een goede korrelopbrengst en hoog hectolitergewicht. Daarnaast zijn de balans tussen het eiwitgehalte en de opbrengst gunstig. Wat betreft vermeerderingsareaal is Frankrijk koploper met meer dan 7.500 hectare. Daarna volgt Duitsland met 4.400 hectare. In Nederland staat Chevignon in de top 3, samen met KWS Extase en WPB Calgary.

Chevignon werd in 2016 geïntroduceerd in vooral Midden- en Noord-Frankrijk. Door de goede resultaten in dat jaar werd het wintertarweras door zaadfirma Limagrain en de Belgische landbouwcoöperatie Scam in 2017 geïntroduceerd. Daarna werd de variëteit steeds populairder in andere landen.


Past goed in Nederlands klimaat

Volgens area manager Benelux René Boons van Saaten-Union passen de door Asur gekweekte rassen goed in het Nederlandse klimaat. 'Naast Chevignon en de nieuwe opkomende baktarwe SU Addiction, heeft Asur ook al verschillende hybride tarwerassen gekweekt die hun weg vinden in de markt.

Overigens is hybridetarwe niet veel anders dan een klassiek tarweras, meldt Saaten-Union. Verschil is dat het met een andere techniek is veredeld en heterosis zorgt voor sterke, robuuste tarweplanten met bijzondere eigenschappen. Hybridetarwe kan met minder zaaizaad uit dan klassieke tarwe omdat het een veel sterkere uitstoeling kent en dus meer stengels en aren vormt per stoel. Desondanks geeft het een betere opbrengst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer