Coöperatie Euro Plant Tray start samenwerking met Floritray

De leden van coöperatie Euro Plant Tray hebben tijdens de aandeelhoudersvergadering ingestemd met de samenwerking met Floritray. Dit betekent dat bestaande Floritray-modellen worden overgedragen aan Euro Plant Tray. Verder is bepaald dat komend jaar de productie begint van ten minste twee traymodellen conform de Normpack 400.

Co%C3%B6peratie+Euro+Plant+Tray+start+samenwerking+met+Floritray
© Euro Plant Tray

Sinds de oprichting in augustus 2022 werkt coöperatie Euro Plant Tray, die leden telt uit onder meer Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en Nederland, aan een gezamenlijk systeem voor herbruikbare trays voor plantenverpakking. Het is de bedoeling dat dit systeem komend jaar in heel Europa wordt uitgerold. Om dat doel te realiseren, wordt begint binnenkort de productie van de EPT 400 Indoor en de EPT 400 Universal.

De eerstgenoemde plantentray is speciaal ontworpen voor topzware planten uit het brede assortiment kamerplanten en orchideeën, zegt Rick van der Eijk van Dutch Flower Group. 'De tray combineert het veiling transporteren van topzware producten, de implementatie van de commerciële verpakkingshoeveelheid van tien planten per tray en de mogelijkheid van irrigatie in een herbruikbare tray.'


In de komende weken wordt ook de productie van de EPT 400 Universal Tray aanbesteed en wordt het ontwerp afgerond volgens richtlijnen voor kleuren en etikettering, is in de aandeelhoudersvergadering besloten. Deze tray zal als multitray beschikbaar zijn voor acht tot tien potten van 10,5 tot 13 centimeter. Het plan is dat de tray half 2024 in productie wordt genomen. 'Maar eerder is altijd beter', zegt directeur Johannes Kronenberg van Landgard Blumen und Pflanzen.


Toekomstgerichte technologieën

Beide nog te produceren plantentrays worden uitgerust met een barcode, 2D Datamatrixcode en een RFID-tag. 'Het zou stom zijn om een nieuw retoursysteem niet uit te rusten met toekomstgerichte technologieën die steeds meer worden gebruikt in de detailhandel', reageert directeur Dirk Bansemer van coöperatie Euro Plant Tray.


Ook is gekeken naar nieuwe Bluetooth-technologieën. Daar is uiteindelijk niet voor gekozen, omdat de kosten van RFID acceptabel bleken. 'RFID wordt al gebruikt in onze sector en heeft de afgelopen jaren bewezen een betrouwbare technologie te zijn. Met het besluit van onze leden kunnen gebruikers ook gebruikmaken van bestaande RFID-infrastructuur, wat zal leiden tot verdere efficiëntie in de keten', besluit Bansemer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer