Coöperatie Euro Plant Tray test twee traymodellen in de praktijk

Euro Plant Tray is onlangs begonnen met praktijktesten van twee modellen plantentrays. Op basis van de uitkomsten van die praktijktesten wordt één nieuwe standaard voor herbruikbare verpakkingen in het plantentransport ontwikkeld. Dit moet jaarlijks zo'n 40.000 ton kunststofafval besparen.

Co%C3%B6peratie+Euro+Plant+Tray+test+twee+traymodellen+in+de+praktijk
© VidiPhoto

In verschillende leveringsketens in Duitsland en Nederland doorlopen de plantentrays van Euro Plant Tray de gehele leveringsketen. Zo zijn bij de eerste test 54 locaties van de Globus Fachmärke bevoorraad. 'De distributie naar de winkel gebeurde in eigen beheer', licht Kai Fleiner van Südblume Vertriebs toe in een persbericht. 'Vanuit leverende tuinders horen we dat de plantentrays voordelen bieden op het gebied van stabiliteit en hantering.'

Vooral over het ontwerp waarbij verschillende potmaten elk op één tray passen, wordt lovend gereageerd. 'Dit maakt de plantentray niet alleen flexibeler, maar maakt het ook gemakkelijker om te sorteren voor een retourzending', stelt Verena Nilges van Ideen mit Blatt un Blüte. In het Noord-Hollandse Aalsmeer zijn ook diverse praktijktests uitgevoerd rondom parameters in de toekomstige hantering, zoals het transport van lege trays.


Verder wordt onderzoek gedaan naar bluetooth-tags. 'Naast de mogelijkheden voor het automatiseren van boekingsprocessen en het volgen van voorraden, biedt bluetooth ook mogelijkheden als temperatuurcontrole van goederen. Daarbij is de investeringsbehoefte voor gebruikers vele malen lager dan bij radio-frequency identification', geeft bestuurslid Dirk Bansemer van Euro Plant Tray aan.

De komende tijd wordt de feedback van alle deelnemers verzameld en teruggekoppeld naar de ontwikkelaars van de plantentrays. Begin juni bekijkt de coöperatie alle testresultaten en selecteert ze het design waarmee in de toekomst wordt gestart. In diezelfde periode wordt ook besloten welke formaten in de volgende stap worden ontwikkeld en tot marktrijpheid worden gebracht.


Nieuwe bedrijfsstructuur

Naast de focus op de praktijktesten, wordt de bedrijfsstructuur van Euro Plant Tray geoptimaliseerd. Vanwege de sterke groei van het ledenaantal zijn vier extra commissarissen gekozen. Daarnaast is de oprichting van 'Euro Plant Tray GmbH' aangevraagd. 'Om de operationele activiteiten efficiënt uit te kunnen voeren, hebben we de GmbH gewoon nodig', vertelt bestuurslid Thomas Berthold. De GmbH zal eigenaar worden van de activa en operationele en strategische beslissingen nemen.


Onlangs heeft Euro Plant Tray het eerste lid uit Scandinavië verwelkomd: AS Blomsterringen Engros. Daarmee heeft de in augustus opgericht coöperatie bijna dertig leden, waarbij het merendeel uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland komt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer