'Pootgoed is aan de maat, maar mist tal'

Een medewerker van akkerbouwer Jan-Kees Kool uit het Groningse Warffum zat begin deze week op de trekker om in één werkgang het aardappelloof dood te spuiten en te klappen. Een stuk later dan andere jaren.

%27Pootgoed+is+aan+de+maat%2C+maar+mist+tal%27
© Koos van der Spek

Het pootgoed van het ras Spunta van Kool ging dit voorjaar pas eind april, begin mei de grond in. Daarna volgde een droge periode en kwam de groei er niet in. Vorige week voerde het akkerbouwbedrijf op dit perceel een bespuiting uit met het loofdodingsmiddel Quickdown. Een paar weken later dan normaal.

Nu hangt voor in de trekker een loofklapper en achter is de Loof Does-machine aangekoppeld. Deze machine verdeelt de vloeistof, in dit geval een mix met Spotlight Plus, in uniforme druppels. Dit zou de effectiviteit van de behandeling moeten verbeteren.


Minder gewasbeschermingsmiddelen

Ook wordt in veel gevallen het middelenverbruik verminderd. Na de huidige bewerking volgt nog één bespuiting met Spotlight Plus. Daarna zou het gewas volledig moeten zijn afgestorven en kan het afhardingsproces beginnen.


Na deze bewerking volgt nog één bespuiting met Spotlight Plus.
Na deze bewerking volgt nog één bespuiting met Spotlight Plus. © Koos van der Spek

'De poters zijn aan de maat, maar ze missen tal', constateert Kool. 'Wat betreft kilo's oogsten we waarschijnlijk maar een derde ten opzichte van vorig jaar. Waar er normaal bij dit ras tien knollen per plant onder zitten, zijn dat er dit jaar slechts vier per plant.' De akkerbouwer in het Hogeland verwacht dit perceel rond half september te rooien.

De akkerbouwer doet dit jaar mee aan de ecoregeling die valt onder het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Om in de categorie goud uit te komen, zou hij een derde van zijn pootgoedareaal voor 1 september uit de grond moeten hebben. 'Dat gaat dit jaar nooit lukken. Het gevolg is dat ik waarschijnlijk alleen een basispremie krijg. Waardeloos dat veel regels aan een datum worden gekoppeld. Volgend jaar doe ik niet meer mee met het GLB', verzekert de teler.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer