Bietentelers zijn alert op bladschimmels

Ondanks de toenemende druk van bladschimmels staan de suikerbieten in Nederland er over het algemeen gezond bij, constateert de agrarische dienst van Cosun Beet Company.

Bietentelers+zijn+alert+op+bladschimmels
© Marcel Berendsen

De suikerfabrikant meldt dat bietentelers goed alert zijn op de beheersing van bladschimmels. De agrarische dienst signaleert dat veel telers de eerste en inmiddels ook tweede bespuiting hebben uitgevoerd. Ervaringen en onderzoek van onder meer bieteninstituut IRS wijzen uit dat de timing van de eerste bespuitingen enorm belangrijk is voor een goede bestrijding.

Het goed functioneren van het waarschuwingssysteem zorgt er volgens Cosun Beet Company voor dat de suikerbieten er over het algemeen in alle teeltgebieden gezond op staan. Er zijn nog weinig aantastingen gemeld van vergelingsziekte en de eerste vlekken van cercospora zijn dit jaar later gevonden dan voorgaande jaren.

Met een gezond bladapparaat kunnen de suikerbieten optimaal profiteren van de groeimaand augustus, verwacht de agrarische dienst. De zonnige weersverwachting voor de komende weken is zeer welkom, na de tegenvallende hoeveelheid zonuren in juli. Het advies aan bietentelers is om wekelijks te blijven controleren op bladschimmels. Voor de productie is het belangrijk dat ook nieuwgevormde bladeren gezond blijven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer