Vervolg campagne #1001ha: melkveehouders zaaien kruidenrijke grasmengsels

De campagne #1001ha van LTO Nederland en Urgenda krijgt een vervolg. Deze gaat het vierde jaar in en breidt dit jaar uit met doorzaaimengsels.

Vervolg+campagne+%231001ha%3A+melkveehouders+zaaien+kruidenrijke+grasmengsels
© LLTB

Het idee van de campagne is dat melkveehouders korting krijgen op kruidenrijke grasmengsels. Dat zorgt voor deelnemende boeren voor kunstmestbesparing en gewasbescherming, wat een positief effect heeft op het gebied van klimaat, stikstof en biodiversiteit.

Boeren uit de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Limburg, Friesland en Drenthe, plus de gemeenten Hardenberg, Hof van Twente, Ede, Berkelland, Wierden en in de Groene Stelling van Amsterdam kunnen meedoen. Urgenda werkt dit seizoen samen met Wij.Land voor het doorzaaien in veengebieden en krijgt versterking van LTO Noord, die zich inzet voor meer betrokken gemeenten en een voorlichtingscampagne heeft voor boeren.


De korting op kruidenrijke grasmengsels kan worden gegeven doordat provincies en gemeenten meebetalen en burgers doneren. Inmiddels hebben ruim duizend boeren meegedaan aan eerdere campagnes en is er 4.000 hectare ingezaaid met dit kruidenmengsel.


Gezondere koeien

Volgens de initiators scheelt iedere hectare kruidenrijk grasland 500 kilo stikstofkunstmest en 1.000 kilo CO2. En het zorgt voor meer biodiversiteit, gezondere koeien en een gezondere bodem. 77 procent van de boeren wil na de eerste ervaring hiermee verder en zo is kruidenrijk grasland dé nieuwe trend in de melkveehouderij geworden, concludeert Urgenda.

Bij kruidenrijk grasland kunnen boeren ervoor kiezen het land te bewerken en een grasmengsel in te zaaien. Of ze kiezen ervoor enkel kruiden en klavers door bestaand grasland te zaaien. Verandert het land van functie, bijvoorbeeld van mais naar gras, dan kiezen ze voor inzaaien. Hebben de boeren nog een goede grasmat, dan is doorzaaien een duurzame optie omdat de bodem minder hoeft te worden bewerkt.

Vanaf vandaag kunnen agrarisch ondernemers dus kiezen voor de bekende grasmengsels of doorzaaimengsels met kruiden en klavers. Voor beide geldt: maximaal 3 hectare korting. Bij vijf boeren betaalt Urgenda voor het inzaaien met een drone, om deze fossielvrije methode te promoten.


Sinds 2020

Urgenda en LTO Nederland staken in 2020 de koppen bij elkaar om boeren te helpen. In eerste instantie werkten ze samen met één zaadleverancier, Pure Graze. Inmiddels zijn dit er zeven. LTO Noord is nu ook aangehaakt en probeert zoveel mogelijk gemeenten in Noord-Nederland te betrekken bij de campagne. Er wordt ook een voorlichtingscampagne voor boeren georganiseerd.

Urgenda en ZLTO startten in 2022 samen met de provincie Zeeland een gelijksoortige campagne voor soortenrijke groenbemestermengsels voor akkerbouwers. Deze is inmiddels landelijk opgeschaald.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer