Boomteler gaat voor duurzaam en precies

Boomtelers zetten vol in op mechanische onkruidbestrijding en precisielandbouw. Dat blijkt uit een demo van Project Schoonwater voor Brabant, georganiseerd door boomkwekerscoöperatie Treeport Zundert. Alle technieken passeren de revue: van autonoom rijden tot cameragestuurd schoffelen en accu aandrijving.

Boomteler+gaat+voor+duurzaam+en+precies
© Frits Huiden

'Het beperkte pakket van gewasbeschermingsmiddelen en de vraag naar duurzaamheid bij afnemers, maar ook het personeelsgebrek stuwen mechanisatie in de boomteelt voort', ziet Arie Schipper als boomteeltadviseur bij Delphy. 'Daarbij remmen bodemherbiciden ook de groei van planten, dus dat maakt mechanisch onkruid bestrijden ook aantrekkelijk.'

Bij de wiedeggen was bij boomkwekerij Den Eldert in Zundert een zeer brede APV te zien voor capaciteit, maar ook de aangedreven wiedeggen met extra lange tanden om ook over hogere planten te kunnen rijden. Kwaliteit van het werk en lang doorgaan met wieden om alle kale grond tussen de planten schoon te houden, zijn namelijk belangrijker. Randy van Leeuwen ontwikkelde voor zijn afstuderen een Elco-wiedeg met diepteregeling om de bodem beter te volgen. De machine voor één bed weegt 600 kilo en kan worden uitgebreid naar een versie voor drie bedden.


Student Randy van Leeuwen ontwikkelde voor zijn afstuderen een Elco-wiedeg met diepteregeling om de bodem beter te volgen.
Student Randy van Leeuwen ontwikkelde voor zijn afstuderen een Elco-wiedeg met diepteregeling om de bodem beter te volgen. © Frits Huiden

Kenmerkend voor de regio Zundert is het gebruik van lucht op de schoffels. Voorop de trekker hangt vaak een compressor die tot 6 bar lucht blaast via spuitmondjes bij de schoffelmessen. Onkruid in de rij wordt zo weggeblazen. Het geeft wat stof en kost vermogen, maar blijkt ook zeer effectief.

Een investering van 200.000 euro moet meer kunnen dan schoffelen

Arie Schipper, boomteeltadviseur bij Delphy

'Op de zandgrond rond Zundert werkt het heel goed, maar het zou ook in andere delen van Nederland goed passen', stelt Schipper. 'Ondanks dat het al decennia bestaat, zijn de telers er in andere gebieden toch onbekend mee.' De Bruijn Mechanisatie in Zundert toonde een compressor die niet in de fronthef, maar in een hefmast boven de schoffel achterop de trekker hangt.


Geen tijd verspild

Na het loskoppelen van de schoffel zijn de fronthef en de sideshiftbok achter de hefmast vrij voor het vlot koppelen van een schoffel in de front en een wiedeg achterop. Zo wordt geen tijd verspild met het loskoppelen van pneumatiek en compressor. De Bruijn toont ook een schoffel met gewascamera om te sturen in plaats van een taster of op basis van eigen zicht.


De Bruijn Mechanisatie in Zundert bouwde de compressor niet in de fronthef, maar in een hefmast boven de schoffel achterop de trekker. Zo is de schoffel snel te wisselen met een wiedeg en blijft de fronthef vrij voor gebruik.
De Bruijn Mechanisatie in Zundert bouwde de compressor niet in de fronthef, maar in een hefmast boven de schoffel achterop de trekker. Zo is de schoffel snel te wisselen met een wiedeg en blijft de fronthef vrij voor gebruik. © Frits Huiden

De grotere meer houterige planten kunnen het af met een taster, maar zaailingen met vier of vijf rijen op een bed zijn nu ook te schoffelen met een camera. 'Een camera kijkt meer vooruit. Een taster geeft een momentopname en is dus gevoeliger. Bovendien ziet een dubbele camera ook diepte', aldus een vertegenwoordiger.


W. Huybregts uit Zundert toonde een schoffel met voor elk bed een eigen camera en luchtdruk voor in de rijen.
W. Huybregts uit Zundert toonde een schoffel met voor elk bed een eigen camera en luchtdruk voor in de rijen. © Frits Huiden

W. Huybregts uit Zundert demonstreert een schoffel met voor elk bed een eigen camera en luchtdruk in de rijen. De schoffel is bovendien snel om te bouwen van drie naar vier rijen per bed, voor de verschillende teelten.


De Weed Profi van OdV Techniek heeft een taster, zodat tussen solitaire laanbomen snel kan worden geschoffeld.
De Weed Profi van OdV Techniek heeft een taster, zodat tussen solitaire laanbomen snel kan worden geschoffeld. © Frits Huiden

In de solitaire laanbomenteelt voldoet een taster uitstekend, bewijst een demo van de Weed Profi schoffel van OdV Techniek uit het Gelderse IJzendoorn.


Taster en zwenkarmen

Door de taster en zwenkarmen wordt zowel tussen als in de rij laanbomen geschoffeld, terwijl de trekker toch flinke vaart maakt. De rechte lijnen en repeterende onkruidbestrijding, waarbij tien keer per jaar schoffelen geen uitzondering is, leent zich perfect voor autonoom rijden. Ondanks dat er goed wordt verdiend in de boomteelt, klinkt er ook scepsis voor veldrobots als de Naïo.

'Met een investering van snel al 200.000 euro moet die eigenlijk meer kunnen dan schoffelen. Hij spaart wel gewicht ten opzichte van een trekker. Een standaard trekker die autonoom rijdt met bijvoorbeeld het IQuus-systeem van GPX Solutions kan het onkruid ook aanpakken', verwoordt Schipper het gevoel onder sommige telers. 'Veldrobots zijn compact en passen bij gangbare beddensystemen.'

Nieuw is de elektrisch aangedreven E-Trike van Gebr. Ezendam uit het Overijsselse Borne van slechts 800 kilo. Die driewieler heeft een portaalopzet, waarbij links twee aangedreven wielen, de elektrische aandrijving en de chauffeur plaatsneemt tussen geleide doeken. Rechts een derde aangedreven wiel en daartussen hangen twee schoffelelementen in een parallellogram aan een kolom. Drie boomrijen links en rechts vier stroken zijn zo te schoffelen. Een acculading volstaat voor een volle dag werk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer