'Het leven gaat verder, dus praat mee'

De onderhandelingen voor een Landbouwakkoord zijn gestopt. Over de redenen van het stoppen van de gesprekken is veelvuldig geschreven en gesproken. Maar met het stoppen van de besprekingen van het Landbouwakkoord is belangrijke wetgeving zoals de Kaderrichtlijn Water, de overheidsplannen voor het Nationaal Programma Landelijk Gebied, het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn, de Kamerbrief 'Water en bodem sturend' of de maatregelen vanwege het klimaatbeleid niet van tafel.

%27Het+leven+gaat+verder%2C+dus+praat+mee%27
© Dirk Hol

Het blijkt dat het provinciaal beleid, ook als BoerBurgerBeweging (BBB) in het provinciaal bestuur is opgenomen, niet fundamenteel verandert. Met het komende beleid komt de Nederlandse landbouw, waaronder onze sector Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen, voor uitdagingen te staan. Die kaders van de uitdagingen, zoals het gewasbeschermingsbeleid en bemesting zijn landelijk bepaald. Maar de invulling gaat op regionaal niveau gebeuren. Het beleid voor beekdalen, overgangsgebieden, watervoorziening en waterkwaliteit moet regionaal worden ingevuld.

De uitdagingen per gebied zijn verschillend. Dit bleek ook uit de presentaties van de diverse regio's tijdens onze relatiedag op 21 juni in Opheusden. In een aantal concentratiegebieden, zoals Zundert en Boskoop, is het overleg tussen sector en overheden al opgestart. Uitdagend is de situatie in gebieden waar niet een concentratie van bedrijven uit onze sector bestaat. Wordt daar voldoende rekening gehouden met de specifieke situatie waarin boomkwekerijen verkeren?

Het is belangrijk dat in de gebiedsprocessen die leiden tot Provinciale Programma's Landelijk Gebied, voldoende vertegenwoordigers uit onze sector meepraten. De eerste ervaringen duiden erop dat dan zeker rekening wordt gehouden met de belangen van de sector. Niet door ruimte te scheppen in de doelstellingen, wel door gebiedsspecifiek beleid te ontwikkelen dat is toegesneden op maatregelen die mogelijkheden bieden voor onze sector.

Het blijkt dat het provinciaal beleid ook met BBB niet fundamenteel verandert

Aad Vollebregt, voorzitter LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Na het stuklopen van de gesprekken over het Landbouwakkoord zullen de gesprekken met de overheden opnieuw worden opgepakt dan wel doorgezet. Alleen dan is mogelijk met maatwerk de kosten van duurzaamheidsbeleid beheersbaar te houden, zodat onze concurrentiepositie niet in gevaar komt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer