Nedap stoot varkens af en gaat verder met melkvee

In het eerste half jaar van 2022 is het nettoresultaat van technologiebedrijf Nedap verder gegroeid tot 12,4 miljoen euro. Een van de divisies van het bedrijf, de divisie Livestock Management gaat zich specialiseren naar rundvee. Het Canadese AgriHub en Deense Agrisys zijn een samenwerking aangegaan om de varkensactiviteiten over te nemen.
Melkveehouderij draait goed

Nedap+stoot+varkens+af+en+gaat+verder+met+melkvee
© Varkens Archief

In de eerste helft van 2023 is de omzet van Nedap ten opzichte van het eerste half jaar van 2022 met 20 procent gestegen tot 134,4 miljoen. De zogeheten recurring revenue, dat is de omzet uit softwareabonnementen (licenties) en diensten) is met 21 procent toegenomen ten opzichte van het eerste halfjaar van 2022 en bedraagt 30 procent van de totale omzet, evenals in 2022.

De netto winst is in het eerste half jaar met 12,5 miljoen euro, 2 miljoen euro hoger dan in de eerste helft van 2022. De zogeheten operationale marge, de brutowinst voor aftrek van rente en belastingen, uitgedrukt in het percentage van de omzet is nu 12 procent.

De marktgroep Livestock Management gaat vanaf juni verder met de technologische oplossing voor de melkveehouderij. Deze marktgroep heeft een stabiele omzetgroei gerealiseerd in het eerste halfjaar van 2023, waarbij het inhaaleffect een belangrijke rol speelde. De melkveehouderij-activiteiten zijn goed gepositioneerd om te profiteren van de toekomstige groei die in de markt worden voorzien.
Met name voor de CowControl oplossingen, in het bijzonder de Cow-SmartTag, ziet Nedap groeipotentieel. Om op deze toekomstige groei te anticiperen, is in juli 2023 een tweede locatie geopend in Ruurlo, Nederland, waarmee de productiecapaciteit van de Cow-SmartTag is verdubbeld. Met deze stap en het vergroten van het aantal leveranciers is de supply chain schaalbaarder en robuuster gemaakt.


Investeringsbereidheid varkenssector neemt af

In 2021 en 2022 zag Nedap de investeringsbereidheid van varkensbedrijven afnemen in alle regio’s. In Azië wordt dit met name veroorzaakt door de Afrikaanse varkenspest, in Europa met name door de stijgende kostprijzen van voer en energie. Tevens ziet Nedap voornamelijk in Noord Europa een terughoudend met betrekking tot investeringen door de aanhoudende onzekerheid omtrent regelgeving. volgens de firma zal de markt voor de varkenshouderij volatiel zijn en blijven.

Mede op basis van deze observaties heeft Nedap dan ook besloten om de investeringen in productontwikkeling en commerciële activiteiten van de varkenssector in lijn te brengen met de marktperspectieven. Dat betekent onder andere dat investeringen in nieuwe ontwikkelingen zijn teruggebracht, en de mensen die hiermee vrijkwamen zijn ingezet op projecten voor de melkveehouderij.


Strategische samenwerking varkenshouderij-activiteiten

Begin juni 2023 is een intentieverklaring ondertekend om een externe partij in staat te stellen de activiteiten in de varkenssector voort te zetten. Nedap is hiertoe een strategische samenwerking aangegaan met AgriHub uit Canada en AgriSys uit Denemarken. Deze partijen hadden bij Nedap al aangegeven dat ze hun activiteiten wilden uitbreiden. AgriHub is al 50 jaar actief in de veehouderij met op maat gemaakte producten en zal de Nedap producten voor precisie-voeding in Canada en de Verenigde Staten leveren en ondersteunen. AgriSys levert sinds 15 jaar de Nedap Pig systemen en programma's voor het individueel voeren en hebben hiervoor een eigen controle-platform ontwikkeld.
Door deze samenwerking blijven de klanten goed bediend zegt Nedap. AgriHub en AgriSys blijven werken aan productinnovaties en zullen de service, dealers en klanten wereldwijd ondersteunen. Na een overgangsperiode zal Nedap alle taken aan beide partners overdagen.

Naast de divisie Livestock Management kent Nedap de divisies Healthcare, Identification Systems, Light Controls, Retial, Security Management en Staffing Solutions.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer