Europese pluimveevleesproductie herstelt sneller dan verwacht

Het herstel van de productie van pluimveevlees gaat dit jaar sneller dan de marktanalisten van de Europese Unie (EU) hadden verwacht. Dit voorjaar was de aanname dat de productie met 1,1 procent zou stijgen. Nu is dat bijgesteld naar een groei van 2,5 procent.

In 2022 daalde de productie van pluimveevlees met 1,7 procent volgens de analyse van de EU. Dat kwam vooral door een sterke achteruitgang in Frankrijk met 12 procent, Italië met 9 procent en Duitsland met 3 procent. Die dalingen werden deels gecompenseerd door de stijging van de productie in Polen met 6 procent.

Door de sterke vraag naar pluimveevlees stegen de prijzen in 2022. Daarmee werden de hogere kosten voor voer en energie deels gecompenseerd. Omdat de energie- en voerprijzen dalen, werd begin dit jaar al een herstel van de productie met 1,1 procent verwacht. De marktanalisten stellen dit nu bij naar een plus van 2,5 procent. Mogelijk wordt dit nog wat hoger door het effect van de lagere voer- en energieprijzen.


Beperkte prijsstijging

De prijzen voor pluimveevlees liggen in juni in de EU 6 procent hoger dan in januari. Dat is wel flink minder dan de prijsstijging van 21 procent bij varkensvlees. De prijs voor pluimveevlees daalde in juni zelfs iets.

Door de hogere prijzen verliest de EU marktaandeel op de exportmarkten. Ook importeren enkele derde landen geen pluimveevlees vanwege de uitbraken van hoogpathogene vogelgriep in diverse EU-landen. Dat leidt ertoe dat de export naar derde landen naar verwachting met 3 procent daalt.

De import vanuit Brazilië, Oekraïne en Thailand stijgt naar verwachting met zo'n 18 procent dit jaar. Samen met de hogere productie in de EU zelf en een beperkte prijsstijging van het pluimveevlees ten opzichte van de prijzen van varkensvlees en rundvlees verwacht de EU een stijging van de consumptie per hoofd van de bevolking per jaar met 1 kilo. Dat is ongeveer 4 procent. In het bericht van dit voorjaar werd nog uitgegaan van een consumptiestijging met 2,3 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    26° / 14°
    50 %
  • Woensdag
    22° / 13°
    70 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    60 %
Meer weer