Schade storm Poly blijft beperkt in land- en tuinbouw

De schade door de storm Poly in de land- en tuinbouw lijkt vooralsnog mee te vallen. Verzekeraars kregen dertien meldingen binnen van schade, vooral van akkerbouwers en glastuinders.

Schade+storm+Poly+blijft+beperkt+in+land%2D+en+tuinbouw
© eigen foto

Bij een kersenteler waaide de overkapping weg. 'We zagen het gebeuren. Niet alleen oudere overkapping is beschadigd, ook nieuwe ging kapot. Vervelend, want in de kersenteelt ging het al niet zo goed. We hebben een slecht voorjaar gehad. Tijdens de bloesem was het koud en nat, waardoor de opbrengst tegenvalt', stelt de ondernemer.

De teler kan nog niet aangeven wat de exacte schade is. Hij is begonnen met het repareren van de overkapping. 'We redden wat er te redden valt. We willen de overkapping snel weer dicht hebben vanwege vraatschade door de vogels. Maar het valt nog niet mee. Het waait nog steeds flink. We hopen vanavond of morgen het plastic weer aan te brengen.'


Relatief rustig bij verzekeraars

Bij verzekeraars bleef het relatief rustig als het gaat om meldingen van schade in de land- en tuinbouw. 'We hebben twee schadegevallen van glastuinders binnengekregen en een akkerbouwer heeft schade gemeld. De meldingen zijn allemaal afkomstig uit Noord-Holland', zegt directeur Gerard van Noordenburg van AgriVer. 'Het valt ons mee, ook gezien de voorspellingen. Het zou de zwaarste zomerstorm ooit zijn. Het was een rare storm. De storm ontwikkelde zich anders dan andere stormen. Het epicentrum was het glastuinbouwgebied in Noord-Holland. Daar kan het dan aardig spoken.'


© eigen foto

Van Noordenburg houdt nog een slag om de arm. Er kunnen nog meer meldingen komen. 'Het is afwachten. Maar onze ervaring is dat we vrij snel schademeldingen door krijgen van agrarisch ondernemers.'


Omvallende bomen

Interpolis kreeg ongeveer tien meldingen binnen van boeren en tuinders van wie hun bedrijfsgebouw is beschadigd door omvallende bomen. 'Voor diegene die het betreft is het vreselijk, maar het aantal meldingen valt gelukkig mee', stelt een woordvoerder van de verzekeraar. Uit welke provincies de meldingen komen, kon de woordvoerder niet zeggen. Komende dagen wordt onderzocht of het nodig is om een expert de schade te laten onderzoeken. Bij verzekeraar in de fruitteeltsector OFH waren woensdagmiddag rond 14 uur nog geen meldingen binnengekomen.

Vooral in Noord-Holland en in Flevoland raasde Poly rond 8 uur vanmorgen over het land. Bij akkerbouwer Johan Barendregt in Schermerhorn knakten twee grote bomen. 'Het is vrij heftig, ook wat ik op Twitter zie. Vrachtwagens liggen op hun kant en bomen gaan om.' In Haarlem kwam een bijrijder om, toen een boom op de auto viel waarin zij zat. Meerdere provinciale wegen werden afgesloten vanwege de storm.


Inventariseren

Barendregt gaat woensdag later op de dag een ronde maken langs zijn akkerbouwgewassen om eventuele schade te inventariseren. Hij verwacht dat het meevalt. 'Stuifschade hebben we in ieder geval niet. De grond is nat, dus het verwaait niet. De aardappelen zullen misschien een paar dagen nodig hebben om weer rechtop te komen, maar blijvende schade verwacht ik niet.'

Tarwe is volgens de akkerbouwer het enige gewas waar mogelijk schade in is. Zaterdag werd al een perceel platgeslagen door de regen. 'Dat willen we overmorgen gaan gps-hakselen. Er is vraag vanuit de veehouderij naar. Ik kan het nog wel een maand laten staan, maar we hebben ook veel ganzenoverlast. Dan moet ik tien keer op een dag de ganzen verjagen. Als het niet te veel saldo kost, dan ruim ik het liever op', zegt Barendregt.

In de maisteelt lijkt de storm ook beperkt te zijn gebleven, blijkt uit reacties van telers in Noord-Holland en Utrecht. Datzelfde geldt voor veldbonen.


Niet vaak een zomerstorm

Een zomerstorm komt niet vaak voor. Het KNMI trok code rood voor Friesland, Noord-Holland, Flevoland en het IJsselmeergebied aan het begin van woensdagmiddag in. Ook code oranje is beëindigd. Er geldt nog wel code geel, evenals in Drenthe. In de rest van het land gelden geen weerwaarschuwingen meer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 0°
  5 %
Meer weer