Glastuinders blijven stormschade melden

Ruim duizend glastuinders hebben afgelopen week bij Interpolis schade gemeld door de storm die vorig weekend over Nederland raasde. In totaal ontving de verzekeraar meer dan zeventienhonderd meldingen van agrarisch ondernemers. Nog steeds komen er meldingen binnen.

Glastuinders+blijven+stormschade+melden
© Jan Anninga

Volgens een woordvoerder van Interpolis gaan de meeste meldingen om zestig tot tweehonderd kapotte ruiten. Grote schades van duizend ramen en meer zijn er niet veel. Daarnaast zijn meldingen binnengekomen van gewasschade, kapotte schermdoeken en techniek. Hoe groot de totale schade is, is nog niet bekend.

Glastuinders zijn de hele week al druk bezig geweest met het opruimen van de stormschade en het uitvoeren van noodreparaties. Kassen moeten zo snel mogelijk worden dichtgelegd om meer schade aan gewassen te voorkomen.

Remon Drenth van LTO Verzekeringen vertelt dat de telefoon roodgloeiend stond om in totaal zo'n driehonderd meldingen van agrarisch ondernemers aan te nemen en te verwerken. 'Verzekeraars zijn geïnformeerd en experts zijn ingeschakeld. Maandag schatten verzekeraars de totale schade van de storm op zo'n 500 miljoen euro voor de hele agrarische sector.'

De storm was bijzonder omdat deze maar liefst drie dagen over Nederland raasde. Agrarisch ondernemers in het hele land zijn getroffen, alleen in Limburg blijkt de schade minder groot. Interpolis merkt op dat dit fenomeen nog niet vaak is voorgekomen.

Crisishandboek

Dat beaamt relatiebeheerder Jos van Kester van Glastuinbouw Nederland. Hij staat getroffen glastuinders bij. 'Normaal brengen we het crisishandboek dat we hebben opgesteld langs bij de getroffen ondernemers in een bepaalde regio. Nu is dat niet haalbaar en hebben we het hulpmiddel online en via een nieuwsbrief verspreid onder de leden.'

Van schade in de boomteelt is weinig bekend. 'Tot zover wij weten zijn er geen grote oppervlaktes met bomen omgeknakt', zegt voorzitter Aad Vollebregt van de LTO-vakgroep Bomen, vaste planten en zomerbloemen. 'Zeker kleine bomen kunnen wel wat hebben, die veren goed mee. Het scheelt ook dat er nu nog geen blad aan de bomen zit.'

Verlies in wintergranen- en bloembollen

In de akkerbouw en bloembollenteelt ondervinden ondernemers vooral hinder van water dat op het land blijft staan. Ook na de storm is het flink blijven regenen. Akkerbouwer en LTO-bestuurder Dirk Jan Beuling verwacht vooral verlies in de wintergranen en bloembollen. 'Voor zover ik het nu kan inschatten, is de schade te overzien.'

Het grote aantal schades vraagt meer herstelcapaciteit dan er direct beschikbaar is, meldt verzekeraar Interpolis. Zo komen kassenbouwers uit het buitenland terug om te helpen bij de herstelwerkzaamheden in Nederland. Waar mogelijk zijn in de glastuinbouw al verschillende noodwanden geplaatst. Ook worden kasruiten vervangen.

Nog niet teruggebeld

Verder laat Interpolis weten dat nog niet alle verzekerden met schade zijn teruggebeld of bezocht. Bij schadebehandelingen wordt namelijk geselecteerd op urgentie. De verzekeraar heeft de komende weken nog hard nodig om contact op te nemen met alle verzekerden.

Interpolis roept boeren op zelf verder te gaan met het herstel en informatie over de schade te bewaren, zoals een omschrijving van de schade, een overzicht en foto's van de beschadigde zaken en een inschatting van de schadeomvang met prijsopgaves van de reparatiekosten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer