Ook Limburg wil direct geld voor start plannen landelijk gebied

Provincie Limburg heeft vrijdag het conceptplan voor de aanpak van het landelijk gebied ingediend bij het kabinet. Limburg wil op 'de korte termijn' 150 miljoen euro 'vanuit de gevoelde urgentie'. Donderdag maakte Overijssel al bekend direct een bedrag te willen.

Ook+Limburg+wil+direct+geld+voor+start+plannen+landelijk+gebied
© Twan Wiermans

Alle provincies moeten een dezer dagen een eerste plan voor het landelijk gebied inleveren bij het kabinet om aanspraak te kunnen maken op geld voor de uitvoering. In totaal is ruim 24 miljard euro beschikbaar.

In het Limburgse conceptplan wordt uitgelegd hoe het ervoor staat met zaken als de waterkwaliteit en de bodem in de provincie en wat het bestuur gaat doen aan verbetering van de staat van de natuur. Eerder werd het concept al besproken met het Limburgse parlement.


Natuur

Volgens de provincie is 'de algemene indruk' dat de natuur in Limburg 'in een slechte staat verkeert'. De 150 miljoen euro die de provincie zo snel mogelijk wil ontvangen, is bedoeld voor 'koploper'-projecten, ingrepen in de natuur waarvan direct duidelijk is dat ze helpen.

Uiteindelijk verwacht de provincie tot 6 miljard euro nodig te hebben voor de uitvoering van alle plannen. Eerder sprak de provincie nog van 2 tot 6 miljard euro, maar het vorige week nieuw geïnstalleerde provinciebestuur heeft dat aangepast in het herziende concept.

In het algemeen merkt het bestuur op dat Limburg voor een groot deel aan het buitenland grenst. Dat betekent dat bijvoorbeeld 'een belangrijk deel' van de stikstofneerslag uit het buitenland komt, wat de invloed van Limburg in de visie van de provincie beperkt maakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer