Floritec geeft groei boost met nieuwe veredelingslocatie

Floritec heeft onlangs een nieuwe veredelingslocatie geopend in het Zuid-Hollandse Honselersdijk. Met de opening van een eigen veredelingslocatie ziet Floritec kansen om verder te groeien en meer partijen te bedienen.

Floritec+geeft+groei+boost+met+nieuwe+veredelingslocatie
© Kimberly Bakker

De veredelaar in Woubrugge heeft van oudsher altijd veredeld op locaties van klanten. 'Wij noemen dat customized breeding', legt marketing manager Daphne Hoogeveen uit. 'Dat principe is ruim vijftien jaar geleden uit nood geboren. Onze oprichters hadden niet de financiën een eigen veredelingslocatie te starten.'

Bij partners in onder meer Nederland, Vietnam en Colombia werd veredeld naar de lokale klimaatomstandigheden. Als voorbeeld geeft Hoogeveen aan dat een bepaalde chrysantensoort zich in Colombia heel anders kan ontwikkelen dan in Nederland. 'De bloem is daar bijvoorbeeld groter of kleurintensiever. Je hebt dus eigenlijk voor elke klimaatregio andere rassen nodig.'

Hoewel customized breeding zich binnen Floritec tot een belangrijke tak van sport heeft ontwikkeld, merkt de veredelaar ook dat niet alle klanten geschikt zijn voor deze manier van veredelen. 'De een vindt het fantastisch om mee te kunnen kijken en beslissingen te nemen in de eigen kas, terwijl de ander juist wil worden ontzorgd. Die laatste partij zoekt naar rassen die al uitvoerig zijn getest of uitontwikkeld.'


Iedereen bedienen

Met de opening van een eigen veredelingslocatie hoopt Floritec ook die partijen te kunnen bedienen. Dat betekent niet dat afstand wordt gedaan van customized breeding, verduidelijkt Hoogeveen. 'Wat we altijd al hebben gedaan, blijven we ook gewoon doen.'

De nieuwe veredelingslocatie in Honselersdijk omvat, inclusief showkas, 14.000 vierkante meter en was voorheen een chrysantentuin. 'Hoewel er al chrysanten stonden, hebben we de boel wel verbouwd', vertelt Hoogeveen. Zo is er een nieuwe betonvloer gestort en zijn nieuwe tafels geplaatst voor de potchrysanten.

Die potchrysantenrassen zijn vooral populair in Europa, terwijl de snijchrysanten van Floritec overal ter wereld aftrek vinden. 'De santinilijn is bijvoorbeeld uitermate populair in Vietnam. Daar groeit de markt echt enorm, net als in Colombia.' Hoogeveen voegt daaraan toe dat Floritec ook de ambitie heeft om in Colombia een eigen verdelingslocatie te openen.


Duurzame rassen

De onlangs geopende locatie krijgt geen specifieke focus, zegt Hoogeveen. 'Deze locatie is bedoeld om al onze rassen te veredelen en vermeerderen. Wel hebben we steeds meer focus op veredeling van duurzame rassen. Denk aan rassen die koudetolerant zijn of minder gevoelig zijn voor ziekten en plagen en minder gewasbescherming nodig hebben.'

Volgens Hoogeveen speelt duurzaamheid in de veredelingswereld inmiddels een grote rol. 'Enkele rassen die in het verleden populair waren, blijken bijvoorbeeld niet goed te scoren onder ledverlichting. Dat biedt kansen, maar heeft de veredelingswereld ook op zijn kop gezet.'


Groei in pluischrysanten

De veredelingslocatie en showkas zijn tijdens de Flower Trials van 13 tot 16 juni officieel geopend. Het is voor het eerst dat Floritec de snijchrysanten op dezelfde locatie tentoonstelt als de potasters, -chrysanten en -celosia’s. Verder werden enkele noviteiten gepresenteerd, zoals het santiniras Miller dat in 34 dagen is te telen. Nieuw is ook het brede assortiment aan pluischrysanten. Dit is een resultaat van de overname door Inochio Seikoen uit Japan enkele jaren terug. Daarbij kwam een grote genenpoel aan pluismateriaal vrij. Die genen zijn inmiddels aangepast naar de klimaat- en teeltomstandigheden in Europa en Zuid-Amerika.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer