Van der Wal laat meer onderzoek uitvoeren naar emissiearme stal

Op korte termijn zal er nog geen verruiming komen in het verlenen van toestemming voor de bouw van emissiearme stallen. Minister Christianne Van der Wal voor Natuur en Stikstof gaat meer onderzoek uitvoeren, laat ze in de Kamerbrief over de voortgang van het stikstofdossier weten.

Van+der+Wal+laat+meer+onderzoek+uitvoeren+naar+emissiearme+stal
© Twan Wiermans

Aanleiding hiervoor is het onderzoek van Wageningen University & Research 'Schatting van stikstofverliezen uit stallen op basis van de stikstof-fosfaatverhouding in afgevoerde mest' dat uitwijst dat emissiearme stalsystemen minder effectief zijn dan gedacht.

Van der Wal laat onderzoeken of en hoe het stellen van voorwaarden bij het verlenen van een natuurbeschermingswetvergunning voor toepassing van de stalsystemen in de praktijk bijdraagt aan een betere toepassing en het verkleinen van de variatie in emissies.


Bovendien wordt onderzocht of het mogelijk is om een onzekerheidsfactor in te bouwen en voor welke stalsystemen zo'n factor kan gelden. Hiermee wordt er rekening mee gehouden dat de werking van de betreffende stalsystemen kan verschillen per locatie. De minister verwacht dat de onderzoeksresultaten in het vierde kwartaal van dit jaar beschikbaar zijn.


Extra stappen

Voor de toestemmingverlening moeten extra stappen worden gezet. Boeren die van plan zijn om een nieuw emissiearm stalsysteem te bouwen, moeten een natuurvergunning aanvragen en daarbij een passende beoordeling uitvoeren.

Volgens Van der Wal is na het beschikbaar stellen van de onderzoeksresultaten voor boeren en overheden duidelijk hoe een natuurbeschermingswetvergunning kan worden aangevraagd, welke extra voorwaarden in de vergunning moeten worden gesteld en hoe met de onzekerheid van de meetgegevens moet worden omgegaan. 'Dan kan toestemmingverlening voor innovatieve emissiearme stallen weer makkelijker worden opgepakt', schrijft ze de Tweede Kamer.

Voor de lange termijn ziet de minister kansen om op een andere wijze toestemming te verlenen. Continue metingen en het gebruik van sensoren kunnen bijvoorbeeld leiden tot meer duidelijkheid over stikstofeffecten in de praktijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer