Waterschap Limburg stimuleert boeren om water vast te houden

Agrarisch ondernemers in Zuid-Limburg kunnen nog steeds aanspraak maken op de stimuleringsregeling van waterschap Limburg om meer water vast te kunnen houden op landbouwpercelen. 'We wil boeren en tuinders in die regio op deze manier ondersteunen', stelt het waterschap.

Waterschap+Limburg+stimuleert+boeren+om+water+vast+te+houden
© LLTB

De stimuleringsregeling bevat veertien verschillende maatregelen die actieve boeren en tuinders die landbouw als hoofdactiviteit hebben, kunnen treffen om extra water vast te houden op landbouwpercelen. Het zijn maatregelen die aansluiten op de verschillende teelten van gewassen die plaatsvinden in Zuid-Limburg.

De betreffende maatregelen moeten ervoor zorgen dat het water beter in de bodem kan infiltreren en dat het van hellingen afstromend water zoveel mogelijk afremt.


Teeltseizoen 2023

De stimuleringsregeling is bedoeld om agrarisch ondernemers kennis te laten maken met diverse oplossingen en daar ervaring mee op te laten doen. De regeling betreft het teeltseizoen van 2023.

Behalve dat de regeling agrarisch ondernemers ondersteunt, wordt op deze manier ook bijgedragen aan het duurzaam bergen van water. De maatregelen hebben ook deels invloed op andere opgaven die spelen in het landelijk gebied, zoals droogtebestrijding, waterkwaliteitsverbetering en biodiversiteit.

Boeren en tuinders kunnen voor de stimuleringsregeling een keuze maken uit veertien verschillende maatregelen. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan de aanleg van landbouwbuffers en dijkjes (dammetjes), het plaatsen van strobalen of houten schotten, de aanvoer en toepassing van compost voor waterberging en waterremming, ruitzaai van mais en het optimaliseren van de groenbemesterskeuze voor waterberging en waterremming.


Voorwaarden

Waterschap Limburg stelt aantal voorwaarden aan agrarisch ondernemers die gebruik willen maken van de stimuleringsregeling. Als ze een aanvraag willen doen, is het handig dat ondernemers van tevoren al een keuze hebben gemaakt uit de maatregelen die ze willen uitvoeren.

Ook adviseert waterschap Limburg boeren en tuinders om na te gaan of het betreffende perceel waarop ze maatregelen willen doorvoeren, minimaal een hellingspercentage van 2 procent heeft en dat ze alle gegevens digitaal hebben.


Aanvragen

Agrarisch ondernemers kunnen een aanvraag voor de stimuleringsregeling indienen via het subsidieportaal van de website van waterschap Limburg. Dit is mogelijk tot en met woensdag 31 mei, afhankelijk van de maatregelen die de ondernemers kiezen. Een aanvraag doen moet minimaal één dag voor het uitvoeren van de maatregel gebeuren. Vindsubsidies ondersteunt bij de uitvoering van deze stimuleringsregeling.

Meer informatie is te vinden op de website van waterschap Limburg.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer