Lammerprijzen blijven hoog in aanloop naar Offerfeest

In aanloop naar het islamitische Offerfeest, dat deze week plaatsvindt, heeft de lammerhandel traditioneel te maken met een belangrijke piek. Dat is ook dit jaar weer het geval. Maar doordat de prijzen structureel op een hoger niveau liggen, is de prijspiek dit jaar in verhouding minder opvallend.

Lammerprijzen+blijven+hoog+in+aanloop+naar+Offerfeest
© Twan Wiermans

In 2022 was er al sprake van hogere prijzen ten opzichte van de jaren ervoor. In 2023 is daar nog wat bovenop gekomen. 'We hebben te maken met stijgende prijzen', zegt Andries Kingma. Hij is voorzitter van de sectorcommissie schapen- en geitenhandel bij Vee & Logistiek Nederland en voorzitter van de veemarkt in Leeuwarden.

Kingma: 'Er komt telkens ietsje bij. Dat heeft niet te maken met een verhoogde consumptie van lamsvlees, maar meer met een lagere productie. Er zijn minder lammeren. Dat is in Nederland het geval, maar ook in andere Europese lammeren. De prijs wordt toch vooral bepaald door de Europese markt.'


Prijspiek

Dit jaar werd de prijspiek voor slachtrammen van meer dan 25 kilo in Leeuwarden bereikt in week 24. De prijs lag toen op gemiddeld 167,50 per stuk. Vorige week was de prijs al lager en deze week ging er weer wat van af. De notering stond deze week op 160 euro. De prijs voor ramlammeren van meer dan 25 kilo lag in Purmerend afgelopen week op 180 euro en in Bunnik op 192,50.

De NVWA stelt steeds strengere eisen aan slachthuizen

Andries Kingma, voorzitter sectorcommissie schapen- en geitenhandel bij Vee & Logistiek Nederland en voorzitter van de veemarkt in Leeuwarden

Volgens Kingma speelt de slachtcapaciteit de sector op dit moment wel parten. 'De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stelt steeds strengere eisen aan slachthuizen en er zijn ook niet altijd voldoende controleurs. Daardoor kan er niet zoveel worden geslacht als gewenst. Al het regelwerk vooraf is bovendien prijsverhogend. De afnemer merkt dit in de prijs.'

Het grootste deel van het lamsvlees is bedoeld voor het luxesegment, onder meer in restaurants. Ondanks de hoge inflatie blijft de vraag op peil, constateert Kingma. 'De horeca loopt nog goed door.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer