Melkveehouder Post is nieuwsgierig en leergierig

Nieuwe Oogst houdt op 20 juni samen met Rabobank een webinar over de melkveehouderij in transitie. Hierin wordt besproken wat opgaves zoals water, klimaat en stikstof betekenen voor de bedrijfsvoering. Welke keuzes maken melkveehouders als het gaat om locatie, ambitie en bedrijfsontwikkeling? Een van de sprekers is melkveehouder Frank Post uit het Drentse Nieuweroord.

De Vosmaathoeve is een echt familiebedrijf met zo'n 140 koeien. Post is een intensieve melkveehouder die kiest voor extensiveren. Hij ziet de noodzaak daarvan ook in. 'Ik vind dat alle ontwikkelingen al zo'n vier à vijf jaar stilstaan. Niet alleen op ons bedrijf maar in de hele sector.'

Vooral het stikstofdossier zet de rem er volgens Post flink op. 'Wij hebben een paar jaar geleden gekeken hoe wij ons bedrijf een goede basis konden geven voor de nabije toekomst. Vooral ook omdat een van onze zoons de boerderij wil overnemen. En wij kwamen in eerste instantie uit op schaalverkleining. Dus met minder koeien en een andere melkstroom extensiveren en toch het inkomen op peil houden.'


Extra land aangekocht

De plannen van Post bleken in de praktijk niet haalbaar. Maar op dat moment bood zich de gelegenheid om extra land aan te kopen. De akkerbouwer, waar Post al jarenlang een goede samenwerking mee had, overleed en de zoon wilde het bedrijf niet verder voortzetten. Dus ging Post met eigenaar a.s.r. en de bank in gesprek. 'We hebben uiteindelijk een deel van de grond kunnen kopen en een deel pachten we nu.'

'Er staat gras, mais en een stuk tarwe met veldbonen op de grond. Die hebben we zelf gezaaid en dat zorgde nog wel voor de nodige vraagtekens bij akkerbouwers hier in de omgeving. Want die zagen wel dat wij bijvoorbeeld veel te ondiep ploegden en de groenbemesters er niet fatsoenlijk onder kregen. Wij zijn op dat gebied erg onervaren. Maar ik ben nieuwsgierig en leergierig. Dit was voor mij ook weer een goed leermoment', vertelt de Drentse ondernemer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer