'Kabinet komt landbouw tegemoet met soepelere graslandnorm'

Het kabinet komt de landbouwsector tegemoet met een soepelere graslandnorm. Dat is de vervanger van de grootvee-eenheidnorm (gve-norm) en deze zou vanaf 2027 moeten gaan gelden. LTO wil deze normen het liefst volledig van tafel.

%27Kabinet+komt+landbouw+tegemoet+met+soepelere+graslandnorm%27
© Dirk Hol

Dat bevestigen Haagse bronnen aan Nieuwe Oogst. Het kabinet heeft na het overleg van afgelopen woensdag 'huiswerk' meegenomen op dit gebied.

De graslandnorm zou moeten gaan gelden vanaf 2027. Vanaf 2030 moet dan een afrekenbare stoffenbalans worden ingevoerd waarmee melkveehouders een strengere norm kunnen voorkomen. De graslandnorm is bedoeld voor melkveehouders. Het kabinet wil dat voor hen de norm de komende tien jaar telkens wat lager wordt. Een graslandnorm is voor melkveehouders makkelijker om aan te voldoen dan een GVE-norm die veel meer statisch is.

Vanaf 2027 zou een norm gelden van 0,25 hectare per GVE (grootvee-eenheid oftewel één koe of twee kalveren). In 2030 gaat een strengere graslandnorm gelden van 0,30 hectare per GVE en vanaf 2035 geldt een norm van 0,35 hectare per GVE. Dit staat gelijk aan 2,8 GVE per hectare. Het vertrekpunt van het kabinet bij aanvang van de onderhandelingen van het Landbouwakkoord was 1,7 tot 2,3 GVE per hectare.


Minder vee of meer gras

Omgerekend naar een GVE-norm zou dan nu worden gewerkt aan 4 GVE per hectare in 2027 en uiteindelijk 2,85 in 2032. Dit is vooral een tegemoetkoming aan boeren met veel grasland. Voor boeren met relatief weinig grond is het een ander verhaal. Zij moeten dan kiezen tussen vee wegdoen, maisland omzetten in grasland of investeren in het bijkopen van grasland.

Het kabinet wil graag meer grasland in plaats van maisland, omdat gras CO2 vastlegt in de bodem en mais uitspoelingsgevoelig is en daarom meer belastend voor het milieu. Het kabinet werkt aan flankerend beleid voor speciale regio's zoals het Brabantse De Peel, een gebied dat relatief veel intensieve melkveehouderijen kent. Dit aanvullende beleid moet deze groep boeren helpen om ook te kunnen voldoen aan de nieuwe graslandnorm.


Grote verschillen in regio

De GVE-norm ligt gevoelig in de landbouw, mede door de regionaal grote verschillen in de aantallen vee per hectare. Gemiddeld genomen telt een hectare landbouwgrond in Nederland 3,8 grootvee-eenheden. Een grootvee-eenheid is gelijk aan één koe, vijf varkens of 150 kippen. De verschillen zijn groot. In Noord-Brabant, Limburg en Flevoland bijvoorbeeld ligt het gemiddelde een stuk hoger. 73 procent van de melkveehouders zou al aan de nieuwe graslandnorm voldoen.


Het kabinet lijkt nu bereid boeren tegemoet te komen op de GVE-norm. Er lijkt ruimte voor een meer soepele aanpak, stellen betrokkenen, met normen die regionaal verschillen. 'Dat plan gaat rond en is onderdeel van het huiswerk dat het kabinet na het overleg woensdag heeft meegenomen', zegt een Haagse bron. LTO Nederland zegt in de aanloop naar de volgende gesprekken, dinsdag en woensdag, niet te willen reageren op het onderhandelingsproces.


Ecosysteemdiensten

Op het gebied van het belonen van ecosysteemdiensten is ook beweging. 'Die is al eerder in gang gezet. Het kabinet heeft meteen gezegd dat dat gewoon moet worden geregeld. Ik verwacht op dat punt weinig weerstand. Het gaat om de puntjes op de i zetten, hoe het met de dekking wordt geregeld bijvoorbeeld', zegt een Haagse bron. Dinsdag en woensdag vinden weer nieuwe overleggen plaats tussen het kabinet en LTO en de hoofdtafel van het Landbouwakkoord.

Ondertussen stelt landbouwminister Piet Adema dat het 'een beetje onterecht' is dat media zoveel aandacht hebben voor LTO Nederland als het gaat om het Landbouwakkoord. De minister zegt dat hij ook naar alle andere partijen die aan de hoofdtafel zitten 'een beweging' moet maken om tot een akkoord te komen.

Behalve LTO zitten ook NAJK, Biohuis, Landschappen NL, CBL en FNLI aan tafel met het kabinet. Woensdag zat LTO als enige partij om tafel met een delegatie van zes ministers, inclusief minister-president Mark Rutte.


Adema zegt desondanks een 'open verbinding' te hebben met de andere partijen. Hij wil niet uitweiden waarom wel een-op-een wordt gesproken met LTO, maar niet met andere onderhandelaars. 'De ene partij heeft het kennelijk moeilijker dan de andere partij', zei de minister voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer