Kabinet doet LTO 'toezeggingen die alle verwachtingen overtreffen'

Het kabinet heeft LTO in de onderhandelingen over het Landbouwakkoord toezeggingen gedaan die 'alle verwachtingen overtreffen en eerder onbespreekbaar waren'. Dat meldde LTO-voorzitter Sjaak van der Tak rond 1 uur in de nacht van woensdag op donderdag na gesprekken met een kabinetsdelegatie.

Kabinet+doet+LTO+%27toezeggingen+die+alle+verwachtingen+overtreffen%27
© ANP

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak zegt dat het kabinet 'zodanig heeft bewogen dat er cruciale stappen zijn gezet'. Op welk vlak het kabinet heeft bewogen kan Van der Tak op dit moment niet bekendmaken. Ook landbouwminister Piet Adema en premier Mark Rutte willen daar niets over zeggen. Rutte zegt alleen dat er 'stappen richting LTO zijn gezet'. Adema erkent dat het om 'stevige thema's' gaat, waarover een 'goed gesprek is gevoerd'.

Het kabinet en LTO hebben afgesproken dat het kabinet de toezeggingen uitwerkt en op papier zet. 'We gaan dinsdag verder praten met als doel er volgende week uit te zijn', zegt premier Mark Rutte daarover. Van der Tak wacht de uitwerking van de toezeggingen af. 'Dan valt de beslissing: hom of kuit.'

Voor LTO moet een Landbouwakkoord voldoen aan herstel van vertrouwen, perspectief voor agrariërs en een realistische route om de doelen waar te maken. Als het bestuur voldoende perspectief ziet, wordt het akkoord voorgelegd aan de leden. Eerdere pijnpunten die zijn benoemd waren onder meer de GVE-normen in de veehouderij, het verdienvermogen van de boer en de milieu- en klimaatdoelen.


Perspectief

Met de toezeggingen die nu zijn gedaan heeft het kabinet voorkomen dat het overleg is geklapt en de grootste boerenorganisatie uit de onderhandelingen over het Landbouwakkoord stapt. Eerder op de dag leken de onderhandelingen nog wel te klappen. LTO sprak bij een eerder overleg op woensdag van een 'impasse'. Van der Tak vond dat het voorstel dat toen op tafel lag nog altijd te weinig perspectief voor de agrarische sector bood.

De stappen die woensdagavond zijn besproken, brengen daar verandering in. Adema vindt het niet gek dat juist in deze fase van de onderhandelingen toezeggingen worden gedaan. 'Onderhandelen is een proces. We komen in een eindproces en dan komen de meest heikele punten op tafel. Dan moet je het gesprek voeren. Dat hebben we gedaan.'


Zware delegatie

Het kabinet trad aan met een zware delegatie. Naast Adema en Rutte waren Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat), Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) aangeschoven.

Adema vindt niet dat de aanwezigheid van zijn collega-ministers betekent dat hij geen mandaat had van het kabinet om zelf beslissingen te nemen tijdens het overleg. Hij noemt de deelname van zijn collega-ministers aan het overleg van woensdagavond juist noodzakelijk omdat de thema's waarover is gesproken ook raken aan de werkvelden van de deze ministers. 'En dan helpt het dat zij erbij zijn, zodat we knopen kunnen doorhakken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer