BBB kritisch, coalitie en provincies tevreden met duidelijkheid voor piekbelasters

BoerBurgerBeweging (BBB) is kritisch over de regeling voor piekbelasters die maandag bekend is gemaakt. De coalitiepartijen zijn tevreden dat er nu duidelijkheid is voor de boeren die veel stikstof uitstoten nabij kwetsbare natuurgebieden.

BBB+kritisch%2C+coalitie+en+provincies+tevreden+met+duidelijkheid+voor+piekbelasters
© dirk hol

BBB meent dat aan de regeling nog 'veel onduidelijk en niet uitgewerkt' is. Boeren moeten zelf berekenen of ze piekbelaster zijn. De partij vindt deze procedure ingewikkeld. Er moeten ook nog andere regelingen worden goedgekeurd door de Europese Unie en BBB twijfelt of die regelingen dit jaar nog worden geopend.

Coalitiepartij D66 hoopt dat veel boeren gebruik gaan maken van de regeling, twittert fractievoorzitter Jan Paternotte. VVD'er Thom van Campen wil dat het kabinet nu ook snel komt met innovatie- en extensiveringsregelingen. 'Alléén opkoop is een heilloze weg', laat hij weten.


De regeling is 'een belangrijke stap om de onzekerheid bij boerengezinnen over hun toekomst weg te nemen en richting natuurherstel. Tot nu toe lag de focus te veel op het stoppen van boeren', aldus Derk Boswijk (CDA). Hij vindt wel dat regelingen lang genoeg open moeten staan voor boeren om een 'weloverwogen keuze' te kunnen maken.Gedeputeerde Peter Drenth (CDA) van de provincie Gelderland noemt de maandag vastgestelde regeling rond stikstofuitstoot een goede stap richting meer duidelijkheid voor boeren. 'Agrarisch ondernemers die willen, kunnen nu stappen nemen als ze gebruik willen maken van de uitkoopregeling.' Van de 3.000 boeren die onder de piekbelastersaanpak vallen, zijn er zo'n 1.800 (60 procent) gevestigd in Gelderland.

'Het is goed dat de minister dit nu geregeld heeft', zegt Drenth. 'We weten dat de regeling een enorme impact kan hebben op Gelderland en de inrichting en leefbaarheid van het landelijk gebied.' Hoe groot het effect is, hangt nog af van hoeveel boeren besluiten zich te laten uitkopen.


De Utrechtse landbouwgedeputeerde Mirjam Sterk (CDA) noemt de aanpak piekbelasting een 'stap in de goede richting' die kan helpen bij de transitie van het landelijk gebied. 'De provincie Utrecht telt weliswaar relatief weinig piekbelasters en we weten nog niet hoeveel agrariërs van de mogelijkheid voor vrijwillige bedrijfsbeëindiging gebruik willen gaan maken. Maar ik hoop wel dat er dankzij deze regeling weer wat meer beweging in het Utrechts landelijk gebied komt. Zodat we samen kunnen werken aan een vitaal landelijk gebied met een nieuwe balans tussen groen en groei.'

Noord-Holland verwacht dat de piekbelastersregeling weinig teweeg gaat brengen in de provincie. 'De meeste agrarische bedrijven in onze provincie zijn niet intensief en stoten een stuk minder uit', schrijft gedeputeerde Esther Rommel (VVD) voor Natuur en Stikstof in een blog. Zij kan zich voorstellen dat het voor veel ondernemers prettig is om nu duidelijkheid te hebben. In Groningen, een provincie met relatief weinig intensieve veehouderij, komt geen enkele ondernemer in aanmerking voor de piekbelastersregeling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer