Jaap van Wenum is praktische verbinder met oog voor de hele keten

Met Jaap van Wenum als voorzitter kiest Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw voor een oude bekende. De voormalig akkerbouwvoorman van LTO staat bekend als verbinder die zoekt naar kansen om meer samen te werken in de keten.

Jaap+van+Wenum+is+praktische+verbinder+met+oog+voor+de+hele+keten
© VidiPhoto

Toen Jaap van Wenum in januari 2022 zijn vertrek aankondigde als voorzitter van de LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente gaf hij aan meer tijd vrij te willen maken voor het thuisfront en de ontwikkeling van zijn akkerbouwbedrijf in het Gelderse Kootwijkerbroek. Met het aanvaarden van zijn nieuwe functie verandert er niets aan die ambitie.

Akkerbouwvoorman van een belangenorganisatie als LTO is een intensieve bestuurlijke functie. Als voorzitter van BO Akkerbouw kan Van Wenum meer op de achtergrond werken.

Eind maart werd bekend dat Van Wenum de opvolger wordt van Dirk de Lugt die na twee termijnen afscheid neemt als voorzitter. Voor de opvolging heeft een selectiecommissie bestaande uit leden van de brancheorganisatie gesproken met meerdere kandidaten. Uiteindelijk werd Van Wenum voorgedragen aan de algemene ledenvergadering vanwege zijn ervaring als voorzitter, verbindend vermogen en vooruitstrevende visie op de toekomst van de Nederlandse akkerbouw.

Als actief akkerbouwer weet Van Wenum feilloos wat er speelt in de praktijk

Het is voor BO Akkerbouw van meerwaarde om een herkenbare voorzitter te hebben. Van Wenum heeft het voordeel dat hij actief akkerbouwer is en dus feilloos weet wat er speelt in de praktijk. Daarnaast heeft hij een brede uitstraling waarbij hij het belang van de hele akkerbouwketen overziet. Bovendien heeft hij vanwege zijn studie aan de landbouwuniversiteit in Wageningen volop affiniteit met onderzoeksprogramma's.

Vanuit zijn LTO-periode staat Van Wenum bekend als verbinder en een bestuurder die zoekt naar samenwerking en consensus. In een interview met Nieuwe Oogst vertelde hij na zes jaar voorzitterschap vooral trots te zijn op de eensgezindheid in de akkerbouwsector.

‘In de belangenbehartiging, maar ook in de contacten met de ketenpartijen, staan de neuzen dezelfde kant op. Via BO Akkerbouw pakt de sector het onderzoek samen op en voeren de akkerbouwpartijen ook een gezamenlijke lobby als dat nodig is’, zei hij bij zijn afscheid.


Solidariteit

Als voorbeelden voor de solidariteit verwees de bestuurder naar de inzet voor een aardappelregeling aan het begin van de coronacrisis. En ook naar de strijd om de maatregelen rondom het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn praktisch werkbaar te houden voor de akkerbouwers.

Na Bram Bierens en De Lugt is Van Wenum de derde voorzitter van BO Akkerbouw. Net als Bierens is Van Wenum onafhankelijk voorzitter binnen het BO-bestuur. De Lugt was voorzitter namens landbouwcoöperatie Cosun. Het betekent dat het BO-bestuur met in begrip van Van Wenum de komende jaren uit dertien leden bestaat.

Vanwege de binding van Van Wenum met LTO is wel besloten dat LTO-bestuurder Tineke de Vries terugtreedt als vicevoorzitter en weer bestuurslid wordt. Directeur Dick Hylkema van de Nederlandse Aardappel Organisatie neemt de functie van vicevoorzitter op zich.


Als voorzitter van BO Akkerbouw gaat Van Wenum de bestuursvergaderingen leiden, net als de jaarlijkse algemene ledenvergadering. Daarnaast treedt hij op als voorzitter van de stuurgroep Actieplan Plantgezondheid.

In zijn nieuwe functie is Van Wenum vooral intern aanspreekpunt voor de leden van BO Akkerbouw. Ook is het zijn taak om lijntjes te leggen tussen partijen om de meerwaarde van BO Akkerbouw als platform voor de Nederlandse akkerbouwketen optimaal te benutten.

Naast de bestuurlijke werkzaamheden fungeert Van Wenum tevens als sparringpartner voor BO Akkerbouw-directeur André Hoogendijk. Als woordvoerder blijft vooral Hoogendijk het aanspreekpunt van de organisatie naar buiten toe. De voorzitter heeft meer een positie op de achtergrond.


Na zijn studie Landbouwplantenteelt promoveerde Jaap van Wenum (52) in 2002 aan de landbouwuniversiteit in Wageningen. Vervolgens werkte hij jarenlang als beleidsadviseur bij LTO Nederland. In de periode van 2016 tot en met 2022 was Van Wenum de landelijke voorzitter van de vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente van LTO. In die functie maakte hij als vicevoorzitter al deel uit van het bestuur van BO Akkerbouw. Van Wenum heeft midden op de Veluwe in het Gelderse Kootwijkerbroek een akkerbouwbedrijf. BO Akkerbouw is sinds 2014 het centrale platform en kenniscentrum voor de Nederlandse akkerbouwketen. De organisatie draagt de ambities van de sector uit en komt met oplossingen voor collectieve vraagstukken. De leden zijn Agrifirm, Avebe, Cosun, CZAV, Het Comité van Graanhandelaren, LTO Nederland, NAJK, NAO, NAV, Plantum, Van Iperen en Vavi. In het bestuur van BO Akkerbouw begint Van Wenum als nieuwe voorzitter aan een termijn van vier jaar. Na die periode kan hij één keer worden herbenoemd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer