BO Akkerbouw realiseert negatief resultaat over 2022

BO Akkerbouw heeft over het afgelopen jaar een negatief resultaat van circa 110.000 euro gerealiseerd. Dat staat in het deze week gepresenteerde jaarverslag. Daarin is verder aandacht voor successen als de perspectiefnota en het onder de aandacht brengen van kansen op het gebied van de eiwittransitie.

BO+Akkerbouw+realiseert+negatief+resultaat+over+2022
© Burt Sytsma

De belangrijkste oorzaak voor het verlies zijn de niet-structurele hogere advies- en bureaukosten. Zo stegen de bureaukosten van 49.381 euro in 2021 naar 126.411 euro. De loonkosten ging met bijna 20.000 euro omhoog. 'De algemene vergadering heeft besloten het resultaat over 2022 toe te voegen aan het kapitaal van de verenging', staat in het jaarverslag.

Het grootste deel van de baten binnen BO Akkerbouw betreft de opbrengst van de verplichte bijdragen van telers voor de financiering van het programma 'Onderzoek en Innovatie'. Het gaat om ruim 2,8 miljoen euro. Deze opbrengsten waren in evenwicht met de aangegane verplichtingen voor het programma van 2,4 miljoen euro.


Terugblik op successen

Naast een beknopte update over de financiën van de vereniging wordt in het jaarverslag stilgestaan bij de successen die vorig jaar zijn behaald. 'Terwijl het landelijke landbouwbeleid stil leek te staan, nam de akkerbouwsector zelf het initiatief', stelt directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw. Een eigen perspectiefnota, de campagne Ruimte voor de Nieuwe Akker en het breder onder de aandacht brengen van de kansen van de eiwittransitie zijn daar voorbeelden van.

BO Akkerbouw heeft het afgelopen 1,5 miljoen euro geïnvesteerd in negen nieuwe onderzoeksprojecten, die begin dit jaar zijn gestart. In totaal kan voor 12,7 miljoen euro aan onderzoek worden uitgevoerd. 'Dit dankzij bijdragen vanuit de overheid en het bedrijfsleven', schrijft Hoogendijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer