BO Akkerbouw: maak van 30 mei Internationale Aardappeldag

Vijf landen hebben onlangs een verzoek ingediend bij de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties om van 30 mei Internationale Aardappeldag te maken. BO Akkerbouw vraagt de Nederlandse regering dit pleidooi te steunen.

BO+Akkerbouw%3A+maak+van+30+mei+Internationale+Aardappeldag
© Job Hiddink

De vijf landen die de FAO hebben verzocht om 30 mei vast te leggen als Internationale Aardappeldag, zijn Peru, Ierland, China, Canada en België. Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw stuurde landbouwminister Piet Adema een brief met de vraag dit verzoek namens de Nederlandse regering met enthousiasme te ondersteunen.

Volgens BO Akkerbouw-directeur André Hoogendijk is Nederland met zijn kennis van aardappelen en ijzersterke keten een echt aardappelland. 'De Nederlandse bodem is uitermate geschikt voor de aardappelteelt. Veredeling, teelt, handel, verwerking, logistiek en technologie: we hebben alles in huis', zegt hij.

De aardappel is een product dat nog lang niet overal is ingeburgerd als basisvoedsel, terwijl het een aanzienlijk lagere CO2-voetafdruk heeft dan pasta en rijst. Daarnaast bevatten aardappelen vitamine C, kalium, vezels en vitamine B6.


De FAO bespreekt de aanvraag voor het vastleggen van de Internationale Aardappeldag, ofwel 'International Day of Potato', tijdens de conferentie van 1 tot 7 juli aanstaande. Besluit de FAO hierin positief, dan wordt het voorgelegd aan de algemene vergadering van de Verenigde Naties.

De oproep 'maak van 30 mei Internationale Aardappeldag' wordt ook verspreid via een video op sociale media. Het is een actie vanuit de reputatiecampagne 'Ruimte voor de Nieuwe Akker', een initiatief van BO Akkerbouw en haar twaalf leden.
Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer